Η Λεμεσός, μαζί με τους περιφερειακούς Δήμους, μεγαλώνει και αποκτά σταδιακά τα χαρακτηριστικά ενός «Μητροπολιτικού» Δήμου. Το τοπίο αστικοποιείται αφού η αύξηση του πληθυσμού προκαλεί έντονες αναπτυξιακές πιέσεις και ραγδαία οικοδομική επέκταση. Συνέπεια αυτής της αναπόφευκτης εξέλιξης είναι η σοβαρή αλλοίωση του περιβάλλοντος εντός των περιοχών που εντάσσονται στο Τοπικό Σχέδιο.
Το περιβάλλον επηρεάζει καθοριστικά την ποιότητα ζωής και την ευημερία του αστικού πληθυσμού. Η δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου γίνεται επιτακτική ανάγκη για να αποτελέσει ένα πάρκο – παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Θυμίζω ότι έτσι λειτούργησε ο υφιστάμενος Δημόσιος Κήπος που σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε πριν ένα αιώνα. Ο Δημόσιος Κήπος εξυπηρετεί ακόμη και σήμερα τους συμπολίτες μας, ως μοναδική όαση πράσινου στο κέντρο της πόλης.
Το Τοπικό Σχέδιο Λεμεσού αποτελεί το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία και την βελτίωση του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής της Λεμεσού. Το Τοπικό Σχέδιο προβλέπει μια ιεράρχηση των ελευθέρων χώρων πράσινου και περιλαμβάνει :
α) Περιφερειακά Πάρκα β) Αστικά Πάρκα γ) Κοίτες Ποταμών δ) Τοπικά Πάρκα ε) Ιδιωτικούς Χώρους Πράσινου στ) Δημόσιους χώρους Πρασίνου.
Θεωρώ ότι ο πιο κατάλληλος χώρος για χωροθέτηση του Μητροπολιτικού Πάρκου είναι το χαμηλό δάσος Αγίας Φύλας (περιοχή στρατοπέδου Πολεμιδιών) μέχρι το φράγμα Πολεμιδιών και την περιμετρικά προστατευόμενη περιοχής. Σε δεύτερο στάδιο υλοποίησης θα μπορεί επίσης να συμπεριλάβει την περιοχή στο Βατί, αφού μετά το κλείσιμο του υφιστάμενου σκυβαλότοπου επιβάλλεται η αποκατάσταση του τοπίου. Θα μπορούσε ακόμα σε μετέπειτα χρονικό ορίζοντα να επεκταθεί περαιτέρω με το φράγμα του Κούρη.
Οι λόγοι που συνηγορούν στην επιλογή της πιο πάνω τοποθεσίας είναι οι εξής :
Στο Τοπικό Σχέδιο προτείνονται μεταξύ άλλων ως χώροι κατάλληλοι για δημιουργία συστήματος περιφερειακών πάρκων, τα φράγματα Κούρη, Πολεμιδίων με τις γύρω Ζώνες Προστασίας. Το δάσος Πολεμιδιών γειτνιάζει με το φράγμα Πολεμιδιών και εντάσσεται στο σύστημα των Αστικών Πάρκων. Στο Φράγμα των Πολεμιδιών ξεκινά η κοίτη του ποταμού Γαρύλλη που θα αξιοποιηθεί ως γραμμικό πάρκο με δενδροστοιχίες, πεζόδρομους και ποδηλατοδρόμους.
Οι πολεοδομικές ζώνες της προτεινόμενης περιοχής είναι οι ακόλουθες:
I. Βιομηχανικές ζώνες που περιλαμβάνει την βιομηχανική περιοχή του Αγ. Συλά, ο σκυβαλότοπος στο Βάτι, που γενικά είναι υποβαθμισμένες .
II. Κτηνοτροφικές ζώνες
III. Ζώνες Προστασίας
Η σύνδεση με την πόλη γίνεται διαμέσου του συστήματος του γραμμικών πάρκων της κοίτης του Γαρύλλη – έργο που θα χρηματοδοτηθεί από τα διαρθρωτικά ταμεία – με ποδηλατοδρόμους και πεζόδρομους που καταλήγουν στο κέντρο της πόλης και την Ακταία Οδό. Η κεντρική πρόσβαση γίνεται εύκολα από την νέα προέκταση του δρόμου του νέου Νοσοκομείου .
Στο Μητροπολιτικό πάρκο θα μπορούσαν να ενταχθούν διευκολύνσεις αναψυχής, ψυχαγωγίας και άθλησης καθώς και το νέο γήπεδο για την πόλη. Επίσης θα μπορούσε να χωροθετηθεί ο νέος Ζωολογικός Κήπος, αφού ο υφιστάμενος έχει εξαντλήσει τα όρια του.
Το Τοπικό Σχέδιο αναφέρει ότι η ποιότητα του περιβάλλοντος συναρτάται άμεσα με τις επιλογές που γίνονται στο επίπεδο της οργάνωσης του χώρου και καθορίζει την ποιότητα ζωής του αστικού πληθυσμού. Η έκταση και η ένταση χρήσης των περιοχών ανάπτυξης, ο τρόπος οργάνωσης των επιμέρους αστικών περιοχών, η κυκλοφοριακή πολιτική, η χωροθέτηση κεντρικών και μειζόνων αστικών λειτουργιών και χρήσεων αποτελούν μερικούς από τους τομείς ανάπτυξης που καθορίζουν τελικά την ποιότητα ζωής του σημερινού αλλά και του μελλοντικού αστικού πληθυσμού.
Σε αυτή την προσπάθεια για να πετύχουμε την καλύτερη ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, καταθέτω την εισήγησή μου για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκο. Θεωρώ τη δημιουργία του ως ένα έργο-σφραγίδα για όλη τη Λεμεσό για το οποίο αξίζει να δώσουμε χρόνο και κόπο για να μπει στις ράγες και να υλοποιηθεί.