Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησa στην Ιωάννα Μάντζιηπα και τον Φιλελεύθερο, το Σάββατο 8 Μαίου για τη Λεμεσό και τις δυνατότητές της.
Γνωστός Λεμεσιανός και άνθρωπος που αγαπά και παλεύει από οποιαδήποτε θέση για το καλό της πόλης του που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από καμία άλλη πόλη της Κύπρου.
Ο αρχιτέκτονας Γιάννης Αρμεύτης μοιράζεται τις σκέψεις και τους στόχους του για μια Λεμεσό δημιουργική και πράσινη, μια πόλη των 15 λεπτών. Εξηγεί τον σκοπό της ανεξάρτητης πρωτοβουλίας και αναλύει το όραμα του για τη Λεμεσό της επόμενης δεκαετίας. Ένα από το προσωπικά του στοιχήματα, να δει τους συνδημότες του να απολαμβάνουν τις συνοικίες της Λεμεσού με τα όσα προσφέρονταν σήμερα στο παραλιακό μέτωπο. Μεταξύ άλλων αποκαλύπτει και τις προθέσεις του και για τη δημαρχεία της πόλης.
Τοποθετείται για τα ψηλά κτήρια και τους πύργους στο παραλιακό μέτωπο λέγοντας πως η διάσπαρτη κατανομή πύργων κατά μήκος του παραλιακού δεν υπήρξε προϊόν λεπτομερούς μελέτης ενός masterplan.
Τα κύρια ζήτημα που τον απασχολούν και θα ήθελε να βελτιώσει αφορούν την καθαριότητα, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, τα πεζοδρόμια, τις υποδομές, την προσβασιμότητα, την πράσινη ανάπτυξη αλλά και το μέλλον των νέων. Τον απασχολούν όμως και μερικά μείζονος σημασίας ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών.
Χρειάζεται σχέδιο, προγραμματισμός και σκληρή δουλειά, δηλώνει ο αρχιτέκτονας Γιάννης Αρμεύτης και ανοίγει τα χαρτιά του στον “Φ”
Το τελευταίο διάστημα σας έχουμε μάθει μέσω της ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας «Για τη Λεμεσό». Ποιος είναι ο σκοπός και ποιο το όραμα αυτής της πρωτοβουλίας με εσάς στο πηδάλιο;
Φτιάξαμε μια πρωτοβουλία πολιτών γιατί μας ενώνει η αγάπη μας για την πόλη μας. Μοιραζόμαστε τους τελευταίους έξι μήνες τους προβληματισμούς μας και τις προσδοκίες μας για τη Λεμεσό. Πώς θα εξελιχθεί η πόλη μέσα στα επόμενα 10 χρόνια; Ανοίξαμε τον διάλογο. Συνεχείς συναντήσεις, διαδικτυακές εκδηλώσεις, χρήση ηλεκτρονικών εργαλείων επικοινωνίας. Συγκεντρώνουμε ιδέες και διαμορφώνουμε προτάσεις για να γίνουν κτήμα των πολιτών. Να μας ακούσουν αλλά κυρίως, να τους ακούσουμε.
Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία επιχειρείται ένας δημόσιος διάλογος. Ποια τα οφέλη του και πώς αυτό μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για εσάς;
Η εξέλιξη της πόλης αφορά τους δημότες, τον κάθε Λεμεσιανό, μέσα και έξω από τα δημοτικά όρια του κεντρικού Δήμου. Θέλουμε τη συμμετοχή των πολιτών. Κάνουμε δημόσια διαβούλευση στην πράξη. Βάζουμε τις αρχικές προτάσεις κάτω για να τις εμπλουτίζουμε συνεχώς μέσω του διαλόγου και να ωριμάσουν. Τους τελευταίους τρεις μήνες υπήρξε καταιγισμός ιδεών. Νέοι άνθρωποι, με φρέσκες ιδέες, μεγαλύτεροι με εμπειρίες. Λεμεσιανοί που έχουν εξαιρετικές ιδέες και διάθεση για συμμετοχή. Ο καθένας στον τομέα ενασχόλησης του, στο περιβάλλον, τις συγκοινωνίες, την τεχνολογία, τον πολιτισμό, την κοινωνία. Μόνο έτσι έχεις επαφή με την πραγματική ζωή.
Πού αποσκοπεί η έρευνα της κοινής γνώμης την οποία παρουσιάσατε δημόσια το προηγούμενο διάστημα;
Η διεξαγωγή έρευνας μάς δίνει δεδομένα για να αναπτύξουμε πιο μεθοδικά τις προτάσεις μας. Η έρευνα κοινής γνώμης ήταν αρχικά ποσοτική και έδωσε μια συγκεκριμένη εικόνα για το πώς βλέπουν την πόλη οι δημότες μας. Ακολούθησε ποιοτική έρευνα με ομάδες εστίασης και ανταλλαγής ιδεών.
Μέσα από αυτή την έρευνα εξάγονται άκρως ενδιαφέροντα ζητήματα. Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που προβληματίζει τον Λεμεσιανό, η καθαριότητα. Υπάρχουν προοπτικές να επιλυθεί αυτό το μείζον θέμα;
Η καθαριότητα των δημοσίων χώρων, η κατάσταση των πάρκων, οι πλατείες, τα άδεια οικόπεδα με σκουπίδια, τα εγκαταλειμμένα σπίτια, τα χαλασμένα πεζοδρόμια, η καθυστερημένη ανταπόκριση, όλα μετρούν στα μάτια των πολιτών. Οι δημότες έχουν απαιτήσεις. Μια πόλη όπως η Λεμεσός, πρέπει να λάμπει γιατί η καθαριότητα είναι η αρχοντιά της. Οι δημοτικές Αρχές χρωστούν στους πολίτες αποτελεσματικές υπηρεσίες, με οχήματα, υποδομές και συντονισμό για την καθαριότητα.
Μεγάλες αναπτύξεις. Ένα μεγάλο κεφάλαιο για τη Λεμεσό. Εσείς ως αρχιτέκτονας ποια είναι η άποψη σας για όλα αυτά τα έργα που γίνονται;
Η Λεμεσός είναι η πόλη της Κύπρου που είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη. Το ερώτημα σήμερα είναι: για ποια ανάπτυξη; Τα πιο σημαντικά επιτεύγματά μας έγιναν σε μια περίοδο που ο Δήμος Λεμεσού έβλεπε μπροστά και έδωσε βάρος σε δημόσια έργα υποδομής που άλλαξαν όλο το παραλιακό μέτωπο, τον Μόλο, το γραμμικό πάρκο Γαρύλλη, την ανάπλαση του κέντρου. Πολύ επιτυχημένες ήταν οι συνεργίες του Δήμου με φορείς της πόλης που έφεραν την ίδρυση του ΤΕΠΑΚ, την ανάπλαση του παλιού λιμανιού αλλά και με τον ιδιωτικό τομέα που έδωσε έργα παγκύπριας σημασίας όπως η Μαρίνα. Ήρθε η ώρα να δώσουμε περισσότερη έμφαση στην ποιότητα των δημόσιων χώρων, τα πάρκα, την εναλλακτική διακίνηση, τους πεζόδρομους, τις πράσινες διαδρομές που συνδέουν τα πιο σημαντικά τοπόσημα της πόλης και με τις συνοικίες που θα δώσουν νέα ζωή, με νέες χρήσεις και ανάπτυξη.
Πώς ωφελείται και με ποιο τρόπο η Λεμεσός με όλα αυτά τα ψηλά κτήρια και πύργους;
Οι πύργοι, η «κάθετη» πολεοδομική ανάπτυξη γίνεται πραγματικότητα σε όλες τις σύγχρονες πόλεις. Για μας ήρθε μαζικά, αιφνιδιαστικά και χωρίς πολεοδομικό σχεδιασμό. Η διάσπαρτη κατανομή «πύργων» κατά μήκος του παραλιακού μετώπου δεν υπήρξε προϊόν λεπτομερούς μελέτης ενός masterplan. Θέλουμε τα ψηλά κτήρια να έχουν χρήστες και να βασίζεται η αναγκαιότητα τους σε βιώσιμα μοντέλα ανάπτυξης. Η δική μου θέση ήταν εξαρχής η χωροθέτηση των πύργων σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως τη δυτική παλιά βιομηχανική ζώνη μεταξύ μαρίνας και νέου λιμανιού. Χάθηκε μια ευκαιρία για τη συντεταγμένη ανάπτυξη γιατί οι πύργοι, μαζί με αναπαλαιωμένα βιομηχανικά κτίρια και ισχυρά αντισταθμίσματα που οφείλουν να δώσουν οι επενδυτές, θα δημιουργούσαν δημόσιους χώρους, πνεύμονες πρασίνου, πάρκα, κοινωφελείς υποδομές που να υποστηρίζονται από αξιόπιστα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το σχέδιο περιοχής του κέντρου συζητείται πάνω από μια δεκαετία. Δυστυχώς, υπήρξε αδικαιολόγητη καθυστέρηση από όλους με αποτέλεσμα η ανάπτυξη να προλάβει τον κεντρικό σχεδιασμό.
Νέοι και νεανική επιχειρηματικότητα. Ποιες είναι οι δικές σας θέσεις και απόψεις ώστε οι νέοι να δώσουν τη δική τους «ένεση» στην πόλη; Πώς η πόλη μπορεί να βοηθήσει τους νέους;
Οι νέοι θέλουν το δικό τους περιβάλλον δημιουργίας. Είναι το ψηφιακό περιβάλλον, η διάδραση, η ανάπτυξη των ιδεών τους με ευαισθησία στα νέα αιτήματά τους για δουλειές, για διαφάνεια, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον σεβασμό της διαφορετικότητας. Δικαιούνται να έχουν το δικό τους μερίδιο από την ανάπτυξη και αυτό θα γίνει αν η ανάπτυξη και οι επενδύσεις (δημοτικές, δημόσιες και ιδιωτικές), είναι συνδυασμένες με θέσεις εργασίας στα πράσινα και μπλε επαγγέλματα. Κι αυτό αφορά ιδίως τη Λεμεσό.
Η πρωτοβουλία «Για τη Λεμεσό» έχει γίνει ευρύτερα γνωστή στην πόλη. Όλα αυτά τα ευρήματα πως θα αποτελέσουν ένα εργαλείο για να δημιουργηθεί μια βάση έτσι ώστε η Λεμεσός να εισέλθει σε άλλο πλάνο;
Η Πρωτοβουλία είναι η δεξαμενή των ιδεών μας, είναι τα σχέδια μας για το πώς μπορούμε να προχωρούμε μαζί με όλους τους δημότες. Έχουμε τον ενθουσιασμό και την ενέργεια, τη γνώση και τη θέληση να τα κάνουμε πράξη…
Έτοιμος να διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο της Λεμεσού
Μετά τις Βουλευτικές ακολουθούν οι Δημοτικές εκλογές. Πιστεύετε πως είναι η ώρα για ανανέωση στον Δήμο Λεμεσού με φρέσκα μυαλά και ιδέες. Θα σας ενδιέφερε ο Δημαρχικός θώκος;
Ενδιαφέρομαι για τη Λεμεσό, δεν το έχω κρύψει ποτέ! Από τότε που πρώτη φορά μπήκα στο Δημοτικό Συμβούλιο, με γέμιζε η τοπική αυτοδιοίκηση. Παρέμεινα ενεργός στη δημόσια ζωή και σε επαφή με τον κόσμο. Η διεκδίκηση της δημαρχίας είναι μέσα στις σκέψεις μου και λαμβάνω πολλά μηνύματα εκτίμησης. Η Λεμεσός έχει πολλές δυνατότητες και έχει ανθρώπους που μπορούν να ξαναδώσουν ώθηση στην πόλη.
Φτιάχνοντας την «Πόλη των 15 Λεπτών»
Αναφέρεστε μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις σας σε καινοτόμες λύσεις που θα καταστήσουν τη Λεμεσό μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή Μεσογειακή πόλη. Ποιες είναι αυτές οι λύσεις που θα μπορέσουν να εκτοξεύσουν την πόλη;
Οι λύσεις είναι αυτές που θα φτιάξουμε! Λύσεις μαγικές δεν υπάρχουν. Χρειάζεται σχέδιο, προγραμματισμός και σκληρή δουλειά. Η Λεμεσός έχει μεγάλες δυνατότητες. Φτάνει να αρπάξει τις ευκαιρίες. Η δική μας ευθύνη είναι να πάρουμε στα χέρια μας την προσπάθεια αυτή και να ξέρουμε από τώρα τον προσανατολισμό μας. Η «Πρωτοβουλία για τη Λεμεσό» βάζει στο τραπέζι το συνολικό σχέδιο ανάπτυξης 2021 – 2031, που μεταμορφώνει τη Λεμεσό σε μια 10ετία. Πρώτον, να γίνει η πρώτη πράσινη πόλη της Κύπρου. Δεύτερον, να αλλάξουμε το αστικό κέντρο και τις συνοικίες για να αναζωογονηθεί, φτιάχνοντας τη «Πόλη των 15 Λεπτών». Τρίτον, να κινητοποιήσουμε τους πολίτες, τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού, της κοινωνίας και της αλληλεγγύης, του έξυπνου επιχειρείν, της νεολαίας και των γυναικών σε μια «Δημιουργική Πόλη», που συγκροτούν τη νέα ταυτότητα της Λεμεσού.
Άλλο ένα μεγάλο κεφάλαιο το κυκλοφοριακό. Κάνετε λόγο για πόλη των 15 λεπτών. Πώς θα γίνει αυτό το όραμα πραγματικότητα;
Η «πόλη των 15 Λεπτών» είναι η νέα κατεύθυνση που δίνουμε για τη βιώσιμη ανάπτυξη του αστικού κέντρου, τη σύνδεση των συνοικιών μεταξύ τους, τις εναλλακτικές πράσινες και μπλε διαδρομές, τη σύνδεση με το παραλιακό μέτωπο. Είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που αλλάζει την καθημερινότητα της πόλης και θα δώσει τέλος στον εφιάλτη του κυκλοφοριακού. Οι μονοδρομήσεις, οι πεζοδρομήσεις, οι ποδηλατοδρόμοι, τα πάρκα – τα μεγάλα περιμετρικά και τα εντός της πόλης, οι πλατείες, οι χώροι park and ride, ακόμα και ένα ελαφρύ τραμ εντάσσονται σε ενιαίο σχεδιασμό που ανταποκρίνεται στο ΣΒΑΚ – το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και επιτέλους θα το θέσει σε εφαρμογή, να μη μείνει στα χαρτιά.