Το όνομά του συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους αρχιτέκτονες της Κύπρου. Έχει τιμηθεί με κρατικά και όχι μόνο βραβεία αρχιτεκτονικής ενώ η συμβολή και η παρουσία του στο επιχειρηματικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της Λεμεσού είναι ιδιαιτέρως σημαντική.
Συναντήσαμε τον Γιάννη Αρμεύτη στο περιθώριο της παρουσίας του στο The Architect Show 4 που έγινε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο και είχαμε μαζί του μια ενδιαφέρουσα συζήτηση αναφορικά με τις σημερινές προκλήσεις της αρχιτεκτονικής, το πώς συμβαδίζουν οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες με την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και για τους λόγους που οι Armeftis Partners αποφάσισε να επεκτείνει τις εργασίες της στην Αθήνα
Σας άκουσα στο στρογγυλό τραπέζι του The Architect Show 4 όπου κάνατε ειδική αναφορά στο ζήτημα των υψηλών κτιρίων λέγοντας ότι δεν είναι κάτι που πρέπει να μας τρομάζει. Δεν είναι, όμως, αλλοίωση των χαρακτηριστικών μιας πόλης τα μεγάλα, ψηλά και ογκώδη κτίρια σήμερα;
Χαίρομαι που αναφέρεστε σε αυτό το ζήτημα, καθώς είναι πράγματι κρίσιμο για τον τρόπο με τον οποίο η αρχιτεκτονική καλείται να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα αλλά και τις λειτουργικές ανάγκες των σύγχρονων πόλεων. Αρχικά, πρέπει να τονίσουμε ότι ψηλό κτίριο δεν σημαίνει και ακαλαίσθητο κτίριο. Η συζήτηση για τα ψηλά κτίρια στη Λεμεσό ξεκίνησε αμέσως μετά την οικονομική κρίση και αφορά κτίρια μεγέθους 12 έως 30 ορόφων. Όμως, ο διάλογος για την «κάθετη» πολεοδομική ανάπτυξη απασχολεί έντονα όχι μόνο την κοινωνία της Λεμεσού, αλλά όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις. Όπως σημείωσα και στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε στο πλαίσιο του Architect Show 4, τα ψηλά κτίρια δεν είναι εξ ορισμού πρόβλημα. Το ζητούμενο είναι πώς μπορεί να συνδυαστεί η ανέγερσή τους με σχέδιο συντεταγμένης ανάπτυξης, το οποίο θα αξιοποιεί τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη τους. Αν λάβουμε υπόψη ότι πολλά από τα σύγχρονα ψηλά κτίρια διαθέτουν πράσινα χαρακτηριστικά, γίνεται σαφές ότι πρόκειται για μια επιλογή που κάθε άλλο παρά θα πρέπει να δαιμονοποιείται. Ταυτόχρονα, οι περισσότερες από αυτές τις αναπτύξεις περιλαμβάνουν χώρους που ενώνουν τον ιδιωτικό με τον δημόσιο χώρο είτε φιλοξενώντας δραστηριότητες ανοιχτές στο ευρύ κοινό είτε δημιουργώντας νέους κοινόχρηστους χώρους.
Η διαφοροποίηση στην περίπτωση της Λεμεσού είναι ότι τα κτίρια αυτά βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το παραλιακό μέτωπο της πόλης, σε ακτίνα περίπου 15 χιλιομέτρων. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, λοιπόν, αναφέρθηκα σε μια πάγια θέση την οποία πρεσβεύω: θα μπορούσαν τα κτίρια αυτά να βρίσκονται συγκεντρωμένα σε μικρότερη έκταση, έτσι ώστε να απελευθερώνεται χώρος για τη δημιουργία εκτάσεων δημόσιας χρήσης, αναψυχής και αστικού πρασίνου. Επιπλέον, ο σχεδιασμός για τις περιοχές ψηλής δόμησης χρειάζεται να υποστηρίζεται και από ένα αποτελεσματικό δίκτυο συγκοινωνιών, ώστε να αποφεύγονται τα κυκλοφοριακά προβλήματα.
Η εικόνα της σύγχρονης πόλης εξελίσσεται και αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να μας φοβίζει. Αυτό που είναι σημαντικό είναι οι προσπάθειές μας να συμβάλουν ώστε αυτή η εξέλιξη να επέρχεται οργανωμένα, με συντονισμένο και μελετημένο τρόπο, ικανό να υπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων, των επισκεπτών αλλά και του περιβάλλοντος.
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες αρχιτεκτονικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας καταξιωμένος επαγγελματίας του χώρου, όπως εσείς, σήμερα;
Με δεδομένη την κλιματική αλλαγή, η πρώτη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η προστασία και ο σεβασμός στο περιβάλλον. Ο συνδυασμός των υψηλών απαιτήσεων και ταχυτήτων της σύγχρονης αστικής ζωής με τη βιωσιμότητα και την οικολογική συνείδηση στη διαβίωση δεν είναι ένα απλό εγχείρημα. Ωστόσο, η σύγχρονη αρχιτεκτονική διαθέτει πλέον όλα τα εργαλεία, τις πρακτικές και την τεχνογνωσία, ώστε να προτείνει λύσεις και να βρίσκει ισορροπίες, με γνώμονα αυτή την απόλυτη προτεραιότητα των καιρών μας, την περιβαλλοντική προστασία.
Σημαντική, επίσης, πρόκληση στη δουλειά μας είναι η ένταξη των δυνατοτήτων που παρέχει η τεχνολογία. Η μετά-covid εποχή έχει δημιουργήσει ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, γεγονός που δεν μπορεί παρά να επηρεάσει την αρχιτεκτονική. Καλούμαστε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε νέα μοντέλα κατοικίας, αλλά και χώρους εργασίας, όπου ο άνθρωπος να είναι πραγματικά στο επίκεντρο. Θεωρώ ότι με ανθρωποκεντρικές πρακτικές και με έμφαση στις κοινωνικές ανάγκες, η αρχιτεκτονική έχει τις δυνατότητες να αναπτύξει λύσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των σύγχρονων πολιτών.
Μένετε, δουλεύετε και δραστηριοποιήστε στη Λεμεσό. Μια πόλη που έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Πώς το βιώνετε αυτό τόσο από την πλευρά του αρχιτέκτονα όσο και από την πλευρά του ενεργού πολίτη;
Ιστορικά η Λεμεσός έχει έναν κοσμοπολίτικο, πολυπολιτισμικό χαρακτήρα, που αποτελεί βασικό στοιχείο της ταυτότητάς της και εμπλουτίστηκε ακόμα περισσότερο τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Παράλληλα, οι μεγάλες αναπτύξεις –όπως η Μαρίνα, οι αστικές αναπλάσεις και οι πύργοι– που έγιναν συνώνυμα της πόλης τα τελευταία χρόνια, ήρθαν να «κουμπώσουν» με αυτήν την πολυπολιτισμικότητα και να προσδώσουν έναν νέο χαρακτήρα στη Λεμεσό. Εδώ και 20 χρόνια, η πόλη έχει γίνει πόλος έλξης επαγγελματιών και εταιριών από όλο τον κόσμο. Επιπλέον, προσελκύει τον πληθυσμό που πλέον ονομάζουμε digital nomads είτε για προσωρινή είτε για μόνιμη εγκατάσταση. Αυτές οι τάσεις αφήνουν έντονο το αποτύπωμά τους στην πόλη, καθώς σύγχρονα οικιστικά και εμπορικά έργα έρχονται να καλύψουν τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται.
Προκειμένου, όμως, αυτός ο πολυπολιτισμικός πλούτος και οι νέοι ταλαντούχοι άνθρωποι που έρχονται να παραμείνουν στη Λεμεσό και στην Κύπρο απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση, η οποία να περιλαμβάνει και τον πολιτισμό και τη γαστρονομία. Είναι, επίσης, σημαντικό να υπάρχει ένα περιβάλλον σταθερότητας για όσους δραστηριοποιούνται οικονομικά και επενδυτικά στην πόλη. Μια τέτοιου είδους σταθερότητα θα τους επιτρέψει να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους, χωρίς τον φόβο ότι θα ανατραπούν από παρεμβάσεις του κράτους, ξαφνικές αλλαγές στη φορολογία κ.λπ.
Γιατί επιλέξατε να επεκταθείτε στην Αθήνα; Είναι ένα επόμενο επαγγελματικό βήμα για εσάς ή βλέπετε κάτι στην ελληνική πρωτεύουσα που σας προκαλεί ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον;
Μετά από μια πολύ δύσκολη δεκαετία, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε μια τροχιά ανάπτυξης και διάνοιξης των προοπτικών της. Σε αυτή τη δυναμική επανεκκίνηση, η αρχιτεκτονική καινοτομία και εμπειρία έχουν να συνεισφέρουν πολλά τόσο για τους πολίτες της χώρας, όσο και για τους ολοένα και αυξανόμενους επισκέπτες της. H Armeftis Partners, έχοντας ήδη 25 χρόνια παρουσίας στο αρχιτεκτονικό γίγνεσθαι της Κύπρου, με έργα τοπόσημα για το νησί στο χαρτοφυλάκιο της και πληθώρα τιμητικών διακρίσεων, επιθυμεί να συμβάλει με την εμπειρία της σε αυτή τη νέα δυναμική περίοδο για την αρχιτεκτονική στην Ελλάδα.
Επιδιώκοντας, λοιπόν, να καταθέσουμε το δικό μας αποτύπωμα στην προσπάθεια που συντελείται τόσο στον τομέα των ακινήτων, όσο και της ευρύτερης οικονομίας, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που από τους πρώτους μήνες παρουσίας στην Ελλάδα, εισπράττουμε την εκτίμηση για την ποιότητα των έργων μας. Στόχος μας είναι κάθε έργο, ανεξαρτήτως της χρήσης για την οποία προορίζεται, να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους χρήστες του ακινήτου αλλά και για την περιοχή, υπηρετώντας την ατομική και συλλογική ποιότητα ζωής. Παράλληλα, μέσα από τη δουλειά μας, στοχεύουμε να συμβάλουμε στη διάδοση τη σύγχρονης κυπριακής αρχιτεκτονικής στην αγορά της Ελλάδας, πρεσβεύοντας ότι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εντόπιας επώνυμης αρχιτεκτονικής διαθέτουν ιδιαίτερη αισθητική και λειτουργική αξία και για το ελληνικό περιβάλλον.
Δημοσιεύτηκε στο iEidiseis, 13 Ιανουαρίου 2023