Skip to main content

Ο Γιάννης Αρμεύτης δηλώνει ξεκάθαρα, για πρώτη φορά, ότι θα διεκδικήσει τη δημαρχία της Λεμεσού στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα διεξαχθούν του χρόνου. Ο Γιάννης Αρμεύτης είναι γέννημα θρέμμα της Λεμεσού. Διευθύνει το δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο από το 1995, οπότε ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην αρχιτεκτονική, στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ως αρχιτέκτονας, απέσπασε αρκετές εγχώριες και διεθνείς βραβεύσεις. Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος Λεμεσού τη δεκαετία 2007-2016, περίοδο κατά την οποία ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης και Τουρισμού, επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΔΗΚΟ (2012-2016) και εκπρόσωπος της Ένωσης Δήμων στο Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων (2015-2017). Είναι ιδρυτικό μέλος της Πρωτοβουλίας «Για τη Λεμεσό». Σημειώνεται πώς ο Γιάννης Αρμεύτης, που γεννήθηκε το 1971 και μεγάλωσε στη Λεμεσό, είχε πατέρα τον Ανδρέα Αρμεύτη, τον οποίο δολοφόνησε η ΕΟΚΑ Β τον Ιούνιο του 1974. Το 2014 ίδρυσε το Ίδρυμα Μελέτης της Δημοκρατίας «Ανδρέας Αρμεύτης», το οποίο προωθεί τις αξίες της δημοκρατίας και της συμφιλίωσης, ενώ από το 2018 είναι πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Πεσόντων Αντιστασιακών. Είναι νυμφευμένος με τη Μαρίνα Χατζηλοΐζου-Αρμεύτη και έχουν μια κόρη, τη Χρυσήλια.

Σύγχρονος δήμαρχος

Τι είδους δήμαρχο χρειάζεται σήμερα η Λεμεσός;

Έναν δήμαρχο που να αναλάβει δράσεις και πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τον χαρακτήρα και την κουλτούρα της πόλης, τον δυναμισμό και τη ζωντάνια της πόλης και των ανθρώπων της. Έναν δήμαρχο που να γνωρίζει την πόλη, να είναι έξω από τα γραφεία και κοντά στους δημότες, να έχει όραμα, σχέδιο αλλά και γνώσεις για το πώς αυτό μπορεί να υλοποιηθεί. Η Λεμεσός, όπως και κάθε σύγχρονη πόλη, χρειάζεται μία ηγεσία με τεχνοκρατική επάρκεια που να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής.

Ο δήμαρχος μόνος του μπορεί να φέρει την άνοιξη στη Λεμεσό;

Χρειάζεται συλλογική προσπάθεια και συνεργασία. Από τον δήμαρχο, το δημοτικό συμβούλιο, τις υπηρεσίες του δήμου, τους φορείς της πόλης και τους δημότες. Ο δήμαρχος πρέπει να διοικεί αποτελεσματικά, να λύνει προβλήματα και να βλέπει μπροστά. Να έχει ανοικτά κανάλια επικοινωνίας με όλους, να ακούει τους δημότες και τους φορείς της πόλης και να δέχεται την κριτική. Αυτό που θα έλεγα ότι λείπει από τη δημόσια διοίκηση, συμπεριλαμβανομένης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι η λειτουργία με γνώμονα την επίτευξη αποτελέσματος. Ένας δήμαρχος, λοιπόν, μπορεί να μην αρκεί για να φέρει την άνοιξη, αλλά σίγουρα μπορεί να εφαρμόσει έναν σύγχρονο τρόπο λειτουργίας, με γνώμονα την επίτευξη αποτελεσμάτων. Θεωρώ ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει και η υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την οποία εξαρχής στήριξα, ως κινούμενη προς τη σωστή κατεύθυνση. Έχουμε ανάγκη από δήμους που θα διαθέτουν επαρκείς πόρους, στελεχωμένες δομές και αποδοτικές υπηρεσίες.

Υποψηφιότητα

Θα διεκδικήσετε τη θέση του δημάρχου Λεμεσού;

Ναι, θα είμαι υποψήφιος. Έχω και στο πρόσφατο παρελθόν εκφράσει το ενδιαφέρον μου για την πόλη μας, υποβάλλοντας την υποψηφιότητά μου το 2021, προτού προκύψει η αναβολή των εκλογών. Ως ενεργός πολίτης, ανήκω στα ιδρυτικά μέλη της Πρωτοβουλίας «Για τη Λεμεσό», μίας ομάδας δραστήριων Λεμεσιανών που μοιραζόμαστε κοινούς προβληματισμούς και στόχους για την πόλη μας. Μια πρωτοβουλία που έχει να επιδείξει πλούσιο έργο τα τελευταία τρία περίπου χρόνια, με δράσεις που αφορούν την κοινωνική συνοχή, τις βιώσιμες πόλεις, την ευημερία των ζώων, τον αθλητισμό και πολλά άλλα. Η υποψηφιότητά μου θα είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς πολλών ανθρώπων, καθένας από τους οποίους συνέβαλε στη σύνθεση συγκεκριμένων προτάσεων. Στις επερχόμενες εκλογές θα διεκδικήσω τη δημαρχία της Λεμεσού, με ένα απλό όραμα το οποίο θα αναπτύξουμε περαιτέρω το επόμενο χρονικό διάστημα: Να επαναφέρουμε τη Λεμεσό στις ράγες της ποιοτικής ανάπτυξης και της προόδου. Να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Με όραμα και σχέδιο θα διεκδικήσουμε την ολική επαναφορά της πόλης. Εκείνο που βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής μας είναι το πώς θα δημιουργήσουμε μία πόλη που σε κάθε της σημείο θα είναι αντάξια της φήμης της Λεμεσού, θα αποτελέσει παράδειγμα προαγωγής εναλλακτικών μέσων διακίνησης και που θα ξεχωρίζει για την αξιοποίηση του δημόσιου χώρου σε όλη της την έκταση, επαναφέροντας τον πολιτισμό και τους καλλιτέχνες στο επίκεντρο. Η Λεμεσός πρέπει να συνεχίσει να εξελίσσεται σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, πορεία που παρά τις προσπάθειες που γίνονται, δεν ακολουθείται με την ίδια ταχύτητα, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Ανεξάρτητος

Ποια κόμματα, πολιτικές ή και άλλες ομάδες θα σας στηρίξουν;

Πρόθεσή μου είναι να διεκδικήσω τη δημαρχία της Λεμεσού ως ανεξάρτητος. Οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα και με την πάροδο του χρόνου οι πολίτες, ειδικά σ’ αυτές τις εκλογές, αποφασίζουν με βάση άλλα κριτήρια. Το όραμα, τις προτάσεις για το μέλλον της πόλης και την προσωπικότητα των υποψηφίων. Σέβομαι απόλυτα τα κόμματα, τις ομάδες της πόλης και τις διαδικασίες τους. Γι’ αυτό θα επιδιώξω τον διάλογο με όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που ανήκουν στο δημοκρατικό τόξο. Απ’ εκεί και πέρα, θα απευθυνθούμε σε όλους τους Λεμεσιανούς και ανεξάρτητα από τις αποφάσεις των κομμάτων, θα είμαι υποψήφιος.

Σύνθεση απόψεων

Μπορεί να εκλεγεί κάποιος δήμαρχος Λεμεσού χωρίς τη στήριξη μεγάλου κόμματος ή κομμάτων;

Θεωρώ ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένα πεδίο όπου πάνω απ’ όλα κρίνεται το σχέδιο και η διαχειριστική επάρκεια του κάθε υποψηφίου. Στο τέλος της ημέρας, είναι η Λεμεσός που χρειάζεται δήμαρχο και όχι τα κόμματα. Οι δημότες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν και να κρίνουν την πορεία κάθε υποψηφίου στον επαγγελματικό στίβο και στην κοινωνία. Λέγοντας αυτά δεν θέλω καθόλου να μειώσω τη σημασία των κομμάτων. Σε αντίθεση με την πρόσφατα δημοφιλή άποψη απαξίωσης των κομμάτων, εγώ ανήκω σε εκείνους που τα θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι για τη λειτουργία της δημοκρατίας, εφόσον επιτελούν τον ρόλο τους ορθά. Ασφαλώς και θα υπάρξουν επαφές με οργανωμένα σύνολα, με κόμματα και κάθε φορέα που ενδιαφέρεται για την πρόοδο της Λεμεσού. Η πορεία μέχρι τις εκλογές περιλαμβάνει διάλογο, ανταλλαγή και σύνθεση απόψεων. Παράλληλα όμως με τις θεσμικές επαφές, διενεργείται ο σημαντικότερος διάλογος, εκείνος με την κοινωνία. Με ομάδες πολιτών, πρωτοβουλίες, NGOs, φορείς και πολίτες εντός των συνοικιών και των δρόμων της πόλης, αλλά και ηλεκτρονικά μέσω της κοινότητας Discord της Πρωτοβουλίας «Για τη Λεμεσό» διενεργείται ένας πλατύς διάλογος μεταξύ των κατοίκων της πόλης για τα προβλήματα, τις ιδέες και τις προτάσεις που οι ίδιοι εισηγούνται.

Στο ΔΗΚΟ;

Ποιος είναι ο ιδεολογικοπολιτικός σας χώρος; Ένα κλικ αριστερά του Κέντρου, λένε κάποιοι…

Προέρχομαι από τον χώρο του Κέντρου. Το Δημοκρατικό Κόμμα υπήρξε ο χώρος στον οποίο μεγάλωσα και ανδρώθηκα πολιτικά. Κατά καιρούς υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες εξέφρασα διαφωνίες και επιφυλάξεις, ωστόσο πολιτικά το Κέντρο είναι ο χώρος μου. Δεν είμαι ενεργό μέλος του κόμματος, όμως είμαι κοντά. Πιστεύω σε μια δημοκρατική, ανοικτή και συμπεριληπτική κοινωνία, που σέβεται τη διαφορετικότητα και επιτρέπει σε όλους τους ανθρώπους να ευημερήσουν.

Οικονομικό κέντρο

Λεμεσός σημαίνει καρναβάλι, γιορτή του κρασιού, πόλη του γλεντιού και του κεφιού, σημαίνει πύργοι… τι άλλο; Σε ποιους τομείς πετά και σε ποιους προσγειώνεται ανώμαλα;

Η Λεμεσός είναι μια πόλη με ξεχωριστό ταμπεραμέντο. Μια πόλη, η οποία ανέκαθεν αποτελούσε ένα από τα πιο ζωντανά μέρη της Κύπρου, με ανθρώπους δυναμικούς, εξωστρεφείς, δημιουργικούς και φιλόξενους. Με έντονο πολυπολιτισμικό χαρακτήρα και ανεπτυγμένη ιδιωτική πρωτοβουλία. Ασφαλώς Λεμεσός σημαίνει οικονομική ανάπτυξη. Η πόλη τις τελευταίες δεκαετίες αποτελεί το οικονομικό κέντρο της Κύπρου, έχοντας καταφέρει να προσελκύσει σημαντικές παραγωγικές ξένες επενδύσεις. Αυτή η τάση αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά χαρακτηριστικά της πόλης, αφού εμπλουτίζει την ανθρωπογεωγραφία της, δημιουργεί νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για Κύπριους και εργαζόμενους που μετεγκαθίστανται μόνιμα στην Κύπρο. Τα παραπάνω θετικά στοιχεία φυσικά δεν μειώνουν το μέγεθος των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας ως Λεμεσιανοί. Το κυκλοφοριακό πρόβλημα, η στέγαση και τα ακριβά ενοίκια, η έλλειψη πρασίνου, τα θέματα καθαριότητας αποτελούν ζητήματα με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά όσοι ζούμε στην πόλη.

Δύο ταχύτητες

Τι δεν σας αρέσει σήμερα στη Λεμεσό και αισθάνεστε ότι ως δήμαρχος μπορείτε να το αλλάξετε;

Προσπαθώντας να διατηρώ έναν θετικό τρόπο σκέψης, αλλά και ως Λεμεσιανός προτιμώ να μην εστιάζω μόνο στα αδύνατα σημεία της πόλης, αλλά στο πώς τα πετυχημένα έργα που άλλαξαν τη Λεμεσό στο παρελθόν, μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα. Η περιδιάβαση στον Μόλο ή η ποδηλασία στο Γραμμικό Πάρκο Γαρύλλη είναι εμπειρίες που απολαμβάνουν Λεμεσιανοί και επισκέπτες σε καθημερινή βάση. Έχοντας, ωστόσο, κατά νου αυτές τις εικόνες, δεν μπορώ παρά να τις αντιπαραβάλλω με περιοχές της πόλης στις οποίες ο δημόσιος χώρος παραμένει είτε εγκαταλελειμμένος είτε αναξιοποίητος, και οι κάτοικοί τους ζουν μία διαφορετική, σαφώς πιο υποβαθμισμένη καθημερινότητα. Απαντώντας στο αρχικό σας ερώτημα, θα πω ότι θα ήθελα να βοηθήσω στην αλλαγή της Λεμεσού των «δύο ταχυτήτων». Η ανάπτυξη πρέπει να είναι για όλους. Οι δημόσιοι χώροι και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης μας είναι κτήμα όλων των κατοίκων της και θα πρέπει να τα απολαμβάνουν εξίσου, ανεξάρτητα από το αν μένουν σε συνοικίες στο κέντρο ή παραλιακά. Για την επίτευξη του στόχου αυτού δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, ούτε πόλεις που μπορούμε απλά να αντιγράψουμε.

Πράσινες διαδρομές

Ποια είναι η πόλη πρότυπο που έχετε στον νου σας;

Λόγω επαγγέλματος παρακολουθώ στενά τις αστικές παρεμβάσεις σε σειρά ευρωπαϊκών και όχι μόνο χωρών τα τελευταία 20 χρόνια. Κάθε παρέμβαση για να είναι επιτυχημένη, θα πρέπει να απαντά στα πραγματικά δεδομένα της πόλης, συμπεριλαμβανομένης της ρυμοτομίας, του περιβάλλοντος, των συνηθειών των ανθρώπων. Για να μιλήσω συγκεκριμένα, η πρόταση για τις πράσινες διαδρομές που ως Πρωτοβουλία «Για τη Λεμεσό» έχουμε παρουσιάσει δεν είναι απλή μεταφορά εμπειρίας από το εξωτερικό. Λαμβάνει υπόψη την ανάγκη σκίασης, μέσω ενός μεγάλου προγράμματος δενδροφύτευσης κατά μήκος των δρόμων που θα γίνουν οι παρεμβάσεις, προκειμένου οι νέες αυτές διαδρομές να χρησιμοποιούνται από τους κατοίκους στην καθημερινότητά τους.

«Αλίμονο αν αφεθούμε στο έλεος του κάθε κουκουλοφόρου»

Η Λεμεσός είναι μια πόλη με μεγάλες ανισότητες, ξεχωρίζει πλέον και η ευμάρεια και η ανέχεια των κατοίκων της Λεμεσού. Κληθείς να πει κατά πόσον ο δήμαρχος και οι δημοτικές αρχές έχουν ρόλο να επιτελέσουν αναφορικά με το χάσμα μεταξύ των πολιτών, ο Γιάννης Αρμεύτης σχολίασε πως το θέμα αυτό είναι «από τα πλέον κρίσιμα για την πόλη». Η οικονομική ανισότητα, σημείωσε, είναι απειλή για την κοινωνική συνοχή και ασφαλώς αποτελεί πεδίο στο οποίο η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να μένει αμέτοχη. «Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, θα έλεγα ότι πρέπει να στηριχθούν επαγγέλματα (π.χ. τεχνικά επαγγέλματα) και δραστηριότητες (π.χ. πολιτιστικές) πέραν του τομέα των υπηρεσιών και να βελτιωθεί με ουσιαστικά έργα υποδομής η ποιότητα ζωής σε περιοχές που σήμερα είναι υποβαθμισμένες. Να στηριχθούν από το κεντρικό κράτος οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υπάρχουν πεδία στα οποία ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλει να είναι πολύ αμεσότερος, όπως η δημιουργία ενός δικτύου προστασίας και βοήθειας των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν άμεσες υλικές ανάγκες. Για παράδειγμα, το να στηρίξεις τους ανέργους μέσω της απόκτησης νέων δεξιοτήτων, με προγράμματα που θα συνδιοργανώσει ο δήμος, είναι μία κοινωνική παρέμβαση που δεν επιδιώκει να λύσει πρόσκαιρα το πρόβλημα, αλλά στοχεύει στην επανένταξη ανθρώπων στον παραγωγικό ιστό ανθρώπων. Το ίδιο ασφαλώς ισχύει και με επιμέρους ομάδες κατοίκων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ως προς την κοινωνική και οικονομική τους ένταξη» προσθέτει. Στο τέλος της ημέρας, σημειώνει ο κ. Αρμεύτης, ο δήμος οφείλει να λειτουργεί συμπεριληπτικά με στόχο την ευημερία όλων των δημοτών του.

Πολυπολιτισμική πόλη

Η Λεμεσός είναι μια πόλη που δεν θέλει τους μετανάστες; Τι προκάλεσε τις επιθέσεις της 1ης Σεπτεμβρίου στον Μόλο;

Τα ντροπιαστικά αυτά γεγονότα δεν έχουν σχέση με τη Λεμεσό, την κουλτούρα και την παράδοση της πόλης μας και ασφαλώς μερικές δεκάδες κουκουλοφόρων δεν εκφράζουν τις απόψεις και την αντίληψη των Λεμεσιανών. Είμαστε μία πόλη με πολυπολιτισμικό χαρακτήρα και αυτό το στοιχείο αποτελεί για εμάς πλούτο και πηγή δημιουργίας. Η καταδίκη τέτοιων φαινομένων, μακριά από λογικές ίσων αποστάσεων, αποτελεί αυτονόητη στάση κάθε δημοκράτη πολίτη. Τα όποια κοινωνικά ζητήματα προκύπτουν από τη μετανάστευση, σε καμία περίπτωση δεν επιλύονται από αυτόκλητους «σωτήρες» που βιαιοπραγούν. Λύνονται με δημοκρατία και διάλογο. Αλίμονο αν αφεθούμε στο έλεος του κάθε κουκουλοφόρου που ασπάζεται αντιλήψεις που παραπέμπουν στις πιο σκοτεινές περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας. Η Πολιτεία, και πιο συγκεκριμένα η Αστυνομία, πρέπει να είναι αμείλικτη με

αυτά τα φαινόμενα.

Ανθρωποκεντρισμός

Τι έχουν οι σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις που δεν έχει η Λεμεσός; Τι άλλες δυνατότητες έχει η πόλη;

Αυτό που χαρακτηρίζει πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και είναι αξιοζήλευτο όχι μόνο για τη Λεμεσό, αλλά για το σύνολο των πόλεων της Κύπρου, είναι ο ανθρωποκεντρικός τους χαρακτήρας. Για λόγους που σχετίζονται με την κουλτούρα μας, αλλά και λόγω έλλειψης υποδομών, στην Κύπρο η χρήση αυτοκινήτου θεωρείται απαραίτητη. Οι πόλεις μας διαμορφώθηκαν βάσει αυτής της αντίληψης. Εκείνο που λείπει από τον αστικό σχεδιασμό της Λεμεσού είναι το να θέσει τον άνθρωπο και τις καθημερινές του ανάγκες στο επίκεντρο. Είμαι βέβαιος ότι πολλοί από τους αναγνώστες θα έχουν δει φωτογραφίες στα social media, από ευρωπαϊκές πόλεις που συγκρίνουν τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 με το σήμερα. Βλέπουμε ότι εκεί που άλλοτε υπήρχαν λεωφόροι, χώροι στάθμευσης ή πλατιοί δρόμοι, σήμερα εντοπίζονται πεζόδρομοι, πλατείες και πάρκα. Η γενική τάση των ευρωπαϊκών πόλεων αφορά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, μέσω της μείωσης των ιδιωτικών οχημάτων και της ηχορύπανσης και της ενίσχυσης των μεικτών χρήσεων. Τέτοιες λύσεις προνοεί σε μεγάλο βαθμό το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Λεμεσού, που παρά τα χρήματα που δαπανήθηκαν σε μελέτες, παραμένει στα χαρτιά από το 2019.

Ευτυχισμένοι άνθρωποι

Πώς μπορούμε σήμερα να είμαστε ευτυχισμένοι μέσα στις πόλεις μας;

Θεωρώ ότι ένας κάτοικος μπορεί να είναι ευτυχισμένος στην πόλη του όταν νιώθει ότι η πόλη δεν δυσκολεύει την καθημερινότητά του. Όταν δεν δυσφορεί για τα απλά και τα καθημερινά. Όταν δηλαδή μπορεί να τη ζήσει, να την περπατήσει και να απολαύσει δημόσιους χώρους, να αισθάνεται ασφαλής. Όταν βλέπει έμπρακτα τη διοίκηση της πόλης να δουλεύει για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του, σε τομείς όπως η καθαριότητα και η δημιουργία χώρων πρασίνου, μέχρι τη μαζική πρόσβαση σε δράσεις αθλητισμού και πολιτισμού.

Συνέντευξη στην Κατερίνα Ηλιάδη, εφημερίδα “ΠΟΛΙΤΗΣ”.