Skip to main content

O σάλος γύρω από τα «χρυσά διαβατήρια» αφορά τον κάθε πολίτη που βλέπει και προβληματίζεται. Ποιο είναι το μέλλον της πατρίδας μας και γιατί τόσα χρόνια δεν βρίσκουμε μια σταθερή και βιώσιμη πορεία; Δεν συμμερίζομαι τις απόψεις όσων αρνούνται να δουν το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργείται για τη χώρα, τη φήμη της, ως μια δημοκρατία που έχει το ευεργέτημα της συμμετοχής στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Γιατί αν δεν δεις κατάματα το πρόβλημα και δεν αναζητήσεις τις πραγματικές αιτίες, δεν έχεις καμία πιθανότητα να το ξεπεράσεις. Ούτε οι θεωρίες συνομωσίας και η καταφυγή στον κακώς νοούμενο πατριωτισμό αρκούν.

Το επενδυτικό σχέδιο όπως σχεδιάστηκε, έφερε  οφέλη στο όνομα της ανάγκης για προσέλκυση επενδύσεων αλλά η κατάχρηση του προνομίου έκδοσης διαβατηρίου – που στην ουσία είναι ευρωπαϊκό διαβατήριο – περιόρισε το πραγματικό όφελος και δυστυχώς, μετατράπηκε σε μόνιμο και αχαλίνωτο εθισμό, κατά αντίστοιχο τρόπο της προηγούμενης οδυνηρής εμπειρίας με τον τραπεζικό τομέα και του χρηματιστηρίου.

Οι επιχειρηματίες δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν όλο το φάσμα της οικονομίας. Η απορρόφηση όλης της ενέργειας τους σε ένα είδος ανάπτυξης, εν τέλει, αποστέρησε τη δυνατότητα στον επιχειρηματικό κόσμο να σκεφτεί πιο μακροπρόθεσμα. Είναι κανόνας ειδικά σε μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος, η διόγκωση οποιουδήποτε τομέα χωρίς προγραμματισμό και στρατηγική έρχεται αντιμέτωπη με σωρεία προβλημάτων, αδιέξοδα και κίνδυνο κατάρρευσης.

Η αναμόρφωση του Επενδυτικού Προγράμματος μόλις πρόσφατα, φοβάμαι ότι δεν θα μας απαλλάξει από τα βαρίδια και την κακή φήμη που προκλήθηκε. Ποιος θα μας πάρει σοβαρά ως χώρα που διεκδικεί ποιοτικές επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας; Ποιος σοβαρός οργανισμός μετά την πρωτοφανή δυσφήμιση, θα επιλέξει την Κύπρο για μεταφορά τεχνογνωσίας ή για επιχειρηματικές δραστηριότητες που δίνουν θέσεις εργασίας, αν το περιβάλλον υποβάλλεται σε τέτοιες κριτικές και αμφισβητήσεις γύρω από τους στοιχειώδεις κανόνες χρηστής διοίκησης;

Απαιτούνται νέες πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση  που θα αποκαθιστά την αξιοπιστία μας τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Όπου προκύπτουν ποινικές ευθύνες θα πρέπει να αποδωθούν και να λειτουργήσει άμεσα η δικαιοσύνη .

Το επενδυτικό πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων θα πρέπει να συνεχίσει   αλλά να μην λειτουργεί ως μοντέλο  «ευκαιριακής» ανάπτυξης. Αυτό μπορεί να γίνει εφικτό μεσα από ειλικρινή διάλογο με τους εταίρους μας στην ΕΕ  , την αποφασιστική στροφή στην χρηστή διοίκηση, την διαφάνεια και βιώσιμη ανάπτυξη. Να καθοριστούν στρατηγικές για προσέλκυση νέων επενδύσεων που θα βασίζονται στην καινοτομία   και να δημιουργούν θέσεις εργασίας.