Skip to main content
  1. Θυελλώδης ήταν η δημόσια διαβούλευση του Δήμου Λεμεσού για την αξιοποίηση του χώρου στάθμευσης Εναερίου.

Όντως υπάρχουν έντονες απόψεις  που μπορεί να εκφράζονται στα πλαίσια ενός δημοκρατικού διαλόγου. Η μια άποψη λέει όχι άλλο τσιμέντωμα στον Εναέριο που προκρίνει την δημιουργία πάρκου και χώρων πρασίνου. Υπάρχει και η άποψη να παραμείνει ο χώρος ως έχει δηλαδή ως χώρος πρασίνου. Μια άλλη άποψη λέει ότι χρειαζόμαστε χώρους στάθμευσης, πράσινο, πλατεία σε συνδυασμό με ήπια ανάπτυξη ώστε οι υποδομές να είναι βιώσιμες.  Άλλη άποψη λέει ότι ο Δήμος έχει δικαίωμα να αξιοποιήσει το τεμάχιο στο μέγιστο των δυνατοτήτων του ώστε να έχει ετήσια εισοδήματα, και να αποδοθούν στο κοινό δημόσιοι χώροι στάθμευσης και πλατεία. 

2. Ο Εναέριος λέχθηκε ότι είναι δωρεά και δεν μπορεί να τον εκμεταλλευτεί ο Δήμος για 25οροφο κτίριο.

Από την ενημέρωση που έχω ο Δήμος έχει την δυνατότητα αξιοποίησης του τεμαχίου όπως κάθε περιουσίας του. Από την μια ζητάμε οι Δήμοι να είναι οικονομικά αυτάρκης και από την άλλη όσες πρωτοβουλίες υιοθετηθούν να θεωρούνται ότι δεν μπορεί να λειτουργούν ως ο ιδιωτικός τομέας.  Είναι για αυτό που ξεκίνησε ο προβληματισμός για την αξιοποίηση του εναέριου από προηγούμενα δημοτικά συμβούλια για συνεργασία ιδιωτικού δημοσίου τομέα τύπου PPP. Ο Δήμος έχοντας το ακίνητο και ο ιδιώτης που έχει το κεφάλαιο θα συνεργαστούν ώστε να δημιουργήσουν υποδομές και ανάπτυξη.  Η εταιρεία που θα αναλάβει το έργο θα πωλήσει ακίνητα  για να αποπληρώσει  το κόστος και ο Δήμος να εισπράττει ενοίκια για να δημιουργεί έργο προς όφελος των δημοτών.

3. Ξεκίνησε ένας αγώνα «για τη διάσωση του Εναέριου από το τσιμέντωμα».

Ο Εναέριος έδωσε την αφορμή σε αυτούς που θεωρούν ότι η πόλη καταστρέφεται από την ανέγερση ψηλών κτιρίων. 

Βλέπουν στα μάτια τους ότι ένας ανοικτός χώρος θα τσιμεντωθεί εις βάρος της ποιότητας ζωής των πολιτών.   Θεωρώ ότι θα πρέπει η ανάπτυξη να καταλαμβάνει ένα μικρό μέρος κάλυψης του τεμαχίου.  Οι χώροι στάθμευσης θα πρέπει να υπόγειοι ώστε να δημιουργηθεί πλατεία μεγάλου εμβαδού για τις ανάγκες της πόλης. Μια σύγχρονη πλατεία πολεοδομικά πρέπει να στηρίζεται με χρήσεις ώστε να βιώνεται κάθε ώρα της ημέρας.  Άρα ο χώρος πρέπει να διαμορφωθεί ώστε να έχει τα χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης πλατείας και συμφωνώ ότι δεν πρέπει να τσιμεντωθεί όλος ο χώρος.

4. Ο χώρος χρειάζεται πάρκο ή μεγάλες κτηριακές αναπτύξεις;

Ο χώρος σήμερα λειτουργεί ως υπαίθριος χώρος στάθμευσης με ελάχιστα δέντρα. Στον σχέδιο περιοχής του κέντρου της πόλης λειτουργεί ως σημαντικό χωρίς στάθμευσης που εξυπηρετεί και τις ανάγκες της πόλης ενώ ταυτόχρονα έχει εμπορική χρήση και μπορούν να υιοθετηθούν κίνητρα για αύξηση συντελεστή δόμησης.  Άρα το τεμάχιο σήμερα έχει μια υπεραξία  που πιστεύω ότι δεν μπορεί να αγνοηθεί αλλά να χρησιμοποιηθεί με μετρό. 

Ο χώρος μπορεί να φιλοξενήσει ταυτόχρονα πολλές χρήσεις αλλά θεωρώ ότι είναι μια ευκαιρία για να δημιουργηθεί μια σύγχρονη ακόμη πλατεία για κοινωνική συνάθροιση με πράσινο, διευκολύνσεις αλλά και χρήσεις που να την διατηρούν ζωντανή.  Άρα υποστηρίζω μια ανάπτυξη με μέτρο ώστε να στηρίξει και να υλοποιήσει τις υποδομές προς εξυπηρέτηση των σημερινών αναγκών τόσο των κατοίκων της περιοχής όσο και όλων των Λεμεσιανών.

5. Ποιο το στίγμα της σημερινής Λεμεσού;

Η Λεμεσός σήμερα βιώνει μεγάλη ανάπτυξη αλλά τα προβλήματα παραμένουν. Η προηγούμενη δεκαετία έφερε στην Λεμεσό, υποδομές όπως η αποκατάσταση της σχέσης της πόλης με την θάλασσα με την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, την δημιουργία πεζοδρόμων και πλατειών στο κέντρο της πόλης για πιο φιλική πρόσβαση.  Ανέπτυξε το πράσινο όπως η δημιουργία του γραμμικού πάρκου και είμαι πολύ ευτυχής που υπήρξα μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου και πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης που υπήρχε συνεχής προσπάθεια για την επίτευξη των πιο πάνω στόχων. Είμαστε όλοι περήφανοι. Κάναμε την πόλη μας ελκυστική ως προορισμό.

Σήμερα το στοίχημα για την πόλη είναι δυο και δυστυχώς τα περιθώρια στενεύουν για αυτήν την πενταετία . Θα έβαζα ως στόχο την ανάπλαση της Ακταίας  Οδού  με την δημιουργία γραμμικού πάρκου μεταξύ Μαρίνας και νέου λιμανιού καθώς και την δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου στις βόρειες παρυφές της πόλης, στο χαμηλός δάσος Αγίας Φύλας. Πιστεύω ότι η ποιότητα των δημοσίων χώρων μιας πόλης χαρακτηρίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών της.