Προτάσεις για επίλυση κυκλοφοριακού προβλήματος
- Δημιουργία Φορέα υλοποίησης του ΣΒΑΚ.
- Σχεδιασμός με περιβαλλοντικά κριτήρια και μελέτη κατασκευής του βόρειου παρακαμπτήριου σε τρεις φάσεις: Α΄ φάση: Από τη Λεωφόρο 1ης Απριλίου (στην Αγία Φύλα) και δυτικά διαμέσου της λεωφόρου Ευαγόρα Λανίτη. Ανέγερση νέας γέφυρας επί του ποταμού Γαρύλλη, βορείως του Βερεγγάρια, μέχρι τον κάθετο δρόμο Νέου Νοσοκομείου – Νέου Λιμανιού. Β΄ φάση: Προέκταση της οδού Αγίου Αθανασίου από το κτήριο Οval μέχρι την περιοχή δυτικά του κοιμητηρίου Σφαλαγγιώτισσας. Γ΄ φάση: Κατασκευή σηράγγων για αντιμετώπιση των υψομετρικών διαφορών από τη Λεωφόρο 1ης Απριλίου και ανατολικά προς τη Γερμασόγεια.
- Προώθηση μελετών εφαρμογής και κατασκευής του παρακαμπτήριου του ιστορικού κέντρου Αγίας Φύλας (οδός Ανδρέα Παπανδρέου).
- Ανασχεδιασμός και κατασκευή της οδού Αγίας Φύλας και της σύνδεσης με Μακαρίου και Θεσσαλονίκης. Κατάργηση του υφιστάμενου σχεδιασμού για δημιουργία κυκλικού κόμβου και εφαρμογή μονοδρομήσεων.
- Εφαρμογή της υπηρεσίας Park & Ride σε κομβικά σημεία της πόλης, όπως το Τσίρειο Στάδιο και το Νέο Λιμάνι και αξιοποίηση υφιστάμενων χώρων στάθμευσης στο αθλητικό κέντρο Σπύρος Κυπριανού. Δημιουργία χώρου αποβίβασης – μεταβίβασης μαθητών στο Τσίρειο Στάδιο, ώστε να μειωθούν οι μετακινήσεις στους κυκλικούς κόμβους του υπεραστικού.
- Δημιουργία κυκλικής διαδρομής λεωφορείων στις οδούς Γλάδστωνος, Θεσσαλονίκης, Αγίας Φυλάξεως, Τσίρειο στάδιο, Βασιλέως Κωσταντίνου, Ν. Παττίχη και Λεοντίου στο κέντρο της πόλης.
- Σύντομες, γρήγορες και πυκνές διαδρομές λεωφορείων από τις γειτονιές σε κύριες αρτηρίες με τη δημιουργία λεωφορειολωρίδων.
- Σύστημα μονοδρομήσεων στις οδούς Λεοντίου, Δωδεκανήσου, Αγίας Φυλάξεως, Θεσσαλονίκης, Βασίλη Μιχαηλίδη, Αγίας Ζώνης και Γλάδστωνος με τη δημιουργία λεωφορειολωρίδων.
- Εφαρμογή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων του ΣΒΑΚ στο κέντρο της πόλης. Κατάργηση διαμπερών κινήσεων και επέκταση πεζοδρόμων.
- Ανάπλαση της Ακταίας Οδού σε γραμμικό πάρκο, χωρίς διακίνηση αυτοκινήτων, με διέλευση τραμ και μέσων μικροκινητικότητας (ηλεκτρικά ποδήλατα, e-scooters, ηλεκτρικά πατίνια).
- Δημιουργία τραμ που να συνδέει την περιοχή Καζίνο, τους χώρους Park & Ride δυτικά του λιμανιού, το Ζακάκι, την αίθουσα επιβατών, τους χώρους Park & Ride ανατολικά του λιμανιού, τους ενδιάμεσους σταθμούς στην περιοχή μεταξύ παλιού και νέου λιμανιού, τη Μαρίνα Λεμεσού και το κέντρο της πόλης με δυνατότητα επέκτασης ανατολικά.
- Δημιουργία πράσινων λεωφόρων για πεζούς, ποδηλάτες και χρήστες άλλων μέσων μικροκινητικότητας. Δημιουργία τριών πράσινων διαδρομών που να συνδέουν τις γειτονιές της πόλης, μέσω της μετατροπής υφιστάμενων δρόμων σε μονόδρομο ή πεζόδρομο, με ποδηλατολωρίδες και παράλληλη φύτευση με στόχο τη δημιουργία σκίασης. Οι διαδρομές θα έχουν μήκος 13km, 8km και 4km. Οι πράσινες διαδρομές θα λειτουργούν ως ένα παράλληλο δίκτυο μόνο για πεζούς και ποδηλάτες που θα προσφέρει ασφαλή πρόσβαση και εναλλακτική διακίνηση. Αυτή η εξέλιξη θα διασφαλίσει την ελεύθερη διακίνηση των ΑμεΑ στην πόλη, καθώς και τη μετάβαση σε σχολεία με τα πόδια ή το ποδήλατο. Η δημιουργία πράσινων διαδρομών θα λειτουργήσει υποβοηθητικά στη μείωση της χρήσης αυτοκινήτων σε ώρες αιχμής.
- Δημιουργία μπλε διαδρομής για πεζούς και ποδηλάτες μήκους 30km. Η μπλε διαδρομή θα συνδέει τον αρχαιολογικό χώρο Κουρίου με τον αρχαιολογικό χώρο Αμαθούντας. Η διαδρομή θα διαπερνά τον ευκαλυπτώνα βορείως της Αλυκής, θα εφάπτεται του λιμανιού και θα συνεχίζει κατά μήκος της Ακταίας οδού και του παραλιακού μετώπου.
- Εφαρμογή συστήματος Call on Demand.
- Υιοθέτηση τεχνολογιών και εφαρμογών στο πλαίσιο μιας έξυπνης πόλης.