- «Να ξαναγίνει η Λεμεσός μια προσιτή και φιλική πόλη για όλους τους δημότες της»
- «Φέρει ευθύνη ο νυν δήμαρχος για την επέκταση του ΤΕΠΑΚ σε Λάρνακα και Πάφο»
- «Με δυναμισμό και αποφασιστικότητα διεκδικούμε την αλλαγή στη Λεμεσό»
Το μήνυμα ότι στη Λεμεσό πρέπει να ξαναμπεί ο πήχης εκεί που επιτάσσει η ιστορία της πόλης και η κουλτούρα των ανθρώπων της, στέλνει ο ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης. Σε συνέντευξή του στο Sigmalive, o κ. Αρμεύτης υπογραμμίζει ότι η Λεμεσός πρέπει να ξαναγίνει μια προσιτή και φιλική πόλη για όλους τους δημότες της.
Ο κ. Αρμεύτης παραθέτει τις προτάσεις του για το πως πιστεύει ότι μπορούν να επιλυθούν τα μεγάλα προβλήματα της πόλης, ενώ ασκεί κριτική στους χειρισμούς του νυν Δημάρχου, Νίκου Νικολαΐδη, για το θέμα που προέκυψε με τη μεταφορά Σχολής του ΤΕΠΑΚ στην Πάφο. Τονίζει ότι η Λεμεσός χρειάζεται έναν δυναμικό και διεκδικητικό δήμαρχο που να είναι έξω στον κόσμο για να πιάνει τον παλμό της πόλης.
Διεκδικείτε τη δημαρχία της Λεμεσού με κεντρικό σλόγκαν «Μία πόλη για όλους». Ποιο περιεχόμενο δίνετε σ’ αυτό το μήνυμα;
Διεκδικούμε την αλλαγή στη Λεμεσό με ένα όραμα απλό και συγκεκριμένο. Να ξαναγίνει η Λεμεσός μια προσιτή και φιλική πόλη για όλους τους δημότες της. Μια πόλη περήφανη και πρωταγωνίστρια. Με έργα πνοής που να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, καθαρή, χωρίς κυκλοφοριακή συμφόρηση, με περισσότερο πράσινο και ισχυρή πολιτιστική ταυτότητα ξανά. Μια πόλη με ισορροπημένη ανάπτυξη, μακριά από ακραίες ανισότητες, με αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής σε όλη την επικράτειά της. Με σχέδιο και λεμεσιανό πνεύμα διεκδικούμε την ολική επαναφορά της.
Θεωρείτε κ. Αρμεύτη ότι η Λεμεσός σήμερα δεν είναι προσιτή πόλη για τους δημότες της;
Είναι κοινή η αντίληψη μεταξύ των Λεμεσιανών το ότι η πόλη μας πλέον δεν είναι προσιτή για όλους τους δημότες της. Ζούμε σε μια πόλη δύο ταχυτήτων. Αν κάνετε μια βόλτα στη Λεμεσό θα αντιληφθείτε αμέσως τι εννοώ. Προβλήματα υπάρχουν σε διάφορα επίπεδα. Όπως για παράδειγμα το θέμα της προσιτής στέγης, το κόστος ζωής, η καθαριότητα, η κατάσταση δρόμων και πεζοδρομίων, η προσβασιμότητα για ΑμΕΑ και η έλλειψη βασικών υποδομών στις συνοικίες μας (οδικό δίκτυο, συντήρηση χώρων πρασίνου και πάρκων, φωτισμός κτλ.). Είναι και το κυκλοφοριακό, που επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια και εξελίσσεται σε γάγγραινα. Για τον μέσο Λεμεσιανό η πόλη δεν είναι φιλική σήμερα. Και αυτό είναι ένα φαινόμενο που γίνεται όλο και πιο έντονο τα τελευταία χρόνια χωρίς να δούμε λύσεις ή ουσιαστικές πρωτοβουλίες από πλευράς Δημάρχου.
Πώς πιστεύετε ότι μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα που περιγράφετε;
Χρειάζεται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός που να δίνει ώθηση στην πόλη, αλλά και συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Και το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Ενδεικτικά, για την επίλυση του κυκλοφοριακού προτείνουμε, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία φορέα υλοποίησης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), μελέτη κατασκευής του βόρειου παρακαμπτήριου σε τρεις φάσεις, κατασκευή του παρακαμπτήριου του ιστορικού κέντρου Αγίας Φύλας, εφαρμογή υπηρεσίας Park and Ride σε κομβικά σημεία της πόλης και μελέτη δημιουργίας τραμ. Στον τομέα της καθαριότητας θεωρούμε ότι πρέπει να ενισχυθεί η αρμόδια υπηρεσία, ιδιαίτερα σε εξοπλισμό και τεχνολογία. Για την ενίσχυση του πρασίνου προτείνουμε τη δημιουργία Μητροπολιτικού πάρκου, ανάπλαση της Ακταίας οδού σε Γραμμικό πάρκο και τη δημιουργία πράσινων διαδρομών μήκους 25 χιλιομέτρων που να ενώνουν τις γειτονιές της πόλης. Στις συνοικίες επείγουν τα έργα υποδομής, καθώς και η επέκταση των αντιπλημμυρικών έργων. Θέλουμε περισσότερο φωτισμό και καθαριότητα. Για το θέμα της στέγασης, στοχεύουμε μεταξύ άλλων σε αποτελεσματική διαχείριση των περίκλειστων τεμαχίων, ενθάρρυνση αξιοποίησης αδρανών τεμαχίων και κτηριακού αποθέματος, αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας, σχέδια πόλης που να προνοούν την υποχρεωτική ανέγερση οικιστικών μονάδων προς ενοικίαση σε προσιτή τιμή, αναβάθμιση προσφυγικών συνοικισμών κ.α..
Γενικότερα, πώς αξιολογείτε τη Δημαρχία του κ. Νικολαΐδη;
Πρόθεσή μου δεν είναι να ακολουθήσω πεπαλαιωμένες πρακτικές ισοπέδωσης και απαξίωσης. Γι’ αυτό άλλωστε προτάσσουμε μια θετική ατζέντα, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με θέσεις και προτάσεις. Πεποίθησή μου είναι ότι το έργο που παρήχθη τα τελευταία χρόνια δεν αντανακλά την εμβέλεια της πόλης μας. Είναι φτωχό για τα δεδομένα της Λεμεσού. Πιστεύω ότι αξίζουμε πολύ περισσότερα ως Λεμεσιανοί. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ξαναμπεί ο πήχης εκεί που επιτάσσει η ιστορία της πόλης και η κουλτούρα των ανθρώπων της.
Θεωρείτε ότι φέρει ευθύνη στο θέμα της μεταφοράς της Σχολής Τουρισμού του ΤΕΠΑΚ στην Πάφο;
Δυστυχώς, το Πανεπιστήμιο πέφτει θύμα της αδράνειας και της αδιαφορίας του νυν Δημάρχου να χειριστεί έγκαιρα, αποτελεσματικά και σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές του Πανεπιστημίου μας ένα τόσο σοβαρό θέμα. Είναι μια μεγάλη ήττα για την πόλη μας που αποτυπώνει εμβληματικά την έλλειψη δυναμισμού και αποφασιστικότητας από πλευράς του. Για άλλη μια φορά, όπως και για την περίπτωση της οικίας του Σόλωνα Μιχαηλίδη, φαίνεται να τρέχουμε ξοπίσω από τα γεγονότα. Είναι πραγματικά κρίμα. Ο κ. Νικολαΐδης είχε την ευκαιρία 7 ½ χρόνια να ενισχύσει το ΤΕΠΑΚ, μέσα από δράσεις που προβλέπονται από τον στρατηγικό προγραμματισμό του Πανεπιστήμιου. Αντ’ αυτού ουδεμία πρωτοβουλία ανέλαβε για να βοηθήσει το Πανεπιστήμιο στην υλοποίηση του Master Plan του 2009. Παρέμεινε άβουλος και άπραγος, επιτρέποντας σε άλλους Δήμους την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ούτε καν υλοποίησε την κυβερνητική απόφαση για τη δημιουργία του Β’ πόλου, που αφορούσε την επέκταση του ΤΕΠΑΚ. Οι φοιτητές και φοιτήτριες μας δικαιολογημένα αντιδρούν, αφού καλούνται από τον Σεπτέμβριο να μετακινηθούν για να παρακολουθούν τα μαθήματά τους στην Πάφο.
Ο κ. Νικολαΐδης σας κατηγορεί πάντως για περιπτώσεις σύγκρουσης συμφέροντος. Διεκδικεί μάλιστα με το σλόγκαν «καθαρές δουλειές».
Έχουν απαντηθεί επανειλημμένα τα όσα έχει αναφέρει ο κ. Νικολαΐδης, δεν υπάρχει κάτι άλλο να λεχθεί. Τα γεγονότα και οι σχετικές νομοθεσίες εκθέτουν τους ισχυρισμούς του. Δυστυχώς, ο απερχόμενος Δήμαρχος αποπροσανατολίζοντας προσπαθεί να φορτώσει όσα κακά και λανθασμένα έγιναν επί δημαρχίας του για 7 ½ χρόνια σε άλλους, την ίδια ώρα που ο ίδιος δεν εμφανίζεται πρόθυμος αναλαμβάνει την παραμικρή ευθύνη. Αντί να παραθέσει το όραμα και τις προτάσεις του για το μέλλον της πόλης μας, επενδύει στην κόντρα και την αντιπαράθεση. Αυτά είναι που οδηγούν στην απαξίωση της πολιτικής, αυτά είναι που κούρασαν τους πολίτες. Την ίδια ώρα, δεν ακούσαμε από πλευράς του πειστικές απαντήσεις για τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τον σκυβαλότοπο της Φασούλας, όπου φαίνεται να ανανεώθηκε χαριστικά η σύμβαση ιδιώτη για άλλα πέντε χρόνια χωρίς αυτός να έχει εκπληρώσει τον ουσιώδη όρο της σύμβασης για αποκατάσταση του χώρου. Όπως δεν έδωσε απαντήσεις ούτε για τις συναντήσεις με επενδυτές, παρουσία συγγενών του και μεσίτη εργαζόμενου στον δήμο χωρίς την παρουσία υπηρεσιακών. Τα ερωτήματα είναι εκεί και είναι αμείλικτα.
Τι είδους Δήμαρχο χρειάζεται η Λεμεσός σήμερα;
Έναν Δήμαρχο με όραμα και σχέδιο για τη Λεμεσό. Που να έχει τεχνοκρατική επάρκεια, γνώση και αποφασιστικότητα. Έναν Δήμαρχο που να διεκδικεί με δυναμισμό και να γίνεται ο πονοκέφαλος της εκτελεστικής εξουσίας προς όφελος της Λεμεσού και των δημοτών της. Πάνω απ’ όλα όμως ο δήμαρχος πρέπει να είναι ορατός στους δημότες. Να είναι έξω στον κόσμο, δίπλα στους πολίτες για να πιάνει τον παλμό της πόλης και όχι πίσω από το γραφείο του. Να γνωρίζει τα προβλήματα και να δίνει σωστές και άμεσες λύσεις.