Skip to main content

Συνέντευξη στην Ιωάννα Μάντζιηπα, Φιλελεύθερος, 20.01.2025

  • Πώς ήταν οι πρώτοι έξι μήνες στο τιμόνι του Δήμου Λεμεσού;

Είναι μια καινούργια αρχή για τη Λεμεσό και τον δήμο μας. Μπορεί κάθε αρχή να είναι και δύσκολη, όπως συνηθίζεται να λέγεται, όμως το σημαντικό είναι ότι υπάρχει όραμα, σχέδιο και αποφασιστικότητα για να πετύχουμε μια θετική αλλαγή. Γνωρίζουμε πού βρισκόμαστε –ποια είναι τα προβλήματα– και πού θέλουμε να φτάσουμε. Κατά τους πρώτους μήνες επικεντρωθήκαμε στην ενημέρωση και τη μελέτη των δεδομένων, την αξιολόγηση του τρόπου λειτουργίας της δημοτικής μηχανής με στόχο την καλύτερη δυνατή οργάνωσή της. Έγινε απογραφή των οικονομικών στοιχείων και ενημέρωση από τον Εσωτερικό Ελεγκτή για τις εκθέσεις που είχε διαχρονικά ετοιμάσει. Ξεκίνησε και η διαδικασία στελέχωσης του δήμου μας με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, με στόχο να γίνουμε πιο παραγωγικοί και αποτελεσματικοί.

  • Οι νέες θέσεις εργατικού προσωπικού καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες ή προβλέπονται επιπλέον ενισχύσεις στο μέλλον;

Προκηρύχθηκαν και βρίσκονται σε διαδικασία πλήρωσης 65 μόνιμες θέσεις εργατικού προσωπικού, οι οποίες ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της υπηρεσίας. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται τέλος στην εργασιακή αβεβαιότητα και διασφαλίζεται η σταθερότητα και η συνέχεια στις εργασίες του δήμου. Απ’ εκεί και πέρα, πιστεύω ότι αυτή η διαδικασία δεν πρέπει να προσεγγίζεται ως μια διαδικασία στατική αλλά σε εξέλιξη. Τα δεδομένα και οι ανάγκες αλλάζουν. Ο εκσυγχρονισμός πρέπει να είναι μια διαρκής διαδικασία, ώστε να μπορούμε ως δημοτική Αρχή να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

  • Ποια είναι τα σχέδια σας για περαιτέρω βελτίωση της διαχείρισης αποβλήτων και της ανακύκλωσης στη Λεμεσό;

Η καθαριότητα είναι για εμάς κορυφαία προτεραιότητα. Γνωρίζουμε ότι είναι πολλά που πρέπει να γίνουν σε αυτό τον τομέα, γι’ αυτό και προσπαθούμε να οργανωθούμε και να στελεχωθούμε καλύτερα. Ήδη ενισχύσαμε τον στόλο μας με ένα νέο σκυβαλοφόρο όχημα, ενώ παραγγέλθηκαν δύο ακόμα μέσω διαδικασίας προσφορών, καθώς και δύο νέα σάρωθρα. Στον προϋπολογισμό του 2025 περιλήφθηκαν δύο μεγάλα σάρωθρα, υλοποιώντας έτσι και τον στόχο των 10 απαραίτητων οχημάτων για τον μηνιαίο καθαρισμό όλων των συνοικιών. Επιπλέον, δύο μεγάλα σκυβαλοφόρα, ένα μικρό και δύο πλυστικές μονάδες για τον καθαρισμό των δρόμων, ενώ δρομολογήθηκε, ταυτόχρονα, η στελέχωση της Υπηρεσίας Καθαριότητας με τη πλήρωση πέντε θέσεων μηχανοδηγών που θα μας επιτρέπει διπλές βάρδιες στη χρήση των σαρώθρων καθημερινά. Αντιμετωπίσαμε, την ίδια ώρα, το πρόβλημα στην αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών από την Green Dot, με την Υπηρεσία Καθαριότητας και το Υγειονομείο του δήμου να αναλαμβάνουν προσωρινά το βάρος αυτής της αρμοδιότητας. Οι προκλήσεις στον τομέα της καθαριότητας είναι πολλές. Ξεκινήσαμε την εκστρατεία καθαριότητας με πρώτιστο στόχο την απομάκρυνση ακινητοποιημένων αυτοκινήτων. Καταγράφηκαν περίπου 1.400 αυτοκίνητα, μετακινήθηκαν 160 οχήματα από τον εργολάβο του δήμου για ανακύκλωση και περίπου 500 οχήματα μετακινήθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους. Η προσπάθεια συνεχίζεται σε δρόμους, πεζοδρόμια, ανοιχτούς χώρους και οικόπεδα.

  • Ιδιαίτερη έμφαση αυτό το διάστημα είδαμε να δίνετε στην επικοινωνία και την επαφή με τους δημότες.

Το γραφείο του δημάρχου πρέπει είναι στους δρόμους και τις γειτονιές και όχι μέσα σε τέσσερις τοίχους. Να μιλά με τους δημότες, να ακούει από πρώτο χέρι τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους. Δίνουμε έμφαση στην ανθρώπινη επαφή και την απευθείας λογοδοσία. Θεσμοθετήσαμε εβδομαδιαίες εξορμήσεις σε συνοικίες μαζί με το προσωπικό του δήμου μας, ώστε να καταγράφονται τα προβλήματα και να δίνονται λύσεις άμεσα. Καθιερώσαμε την «Ημέρα του Δημότη», επιτρέποντας στους δημότες και τα οργανωμένα σύνολα της πόλης μας να επικοινωνούν απευθείας με τον δήμαρχο και τα στελέχη του δήμου μας. Θέλουμε να ανοίξουμε κι άλλα κανάλια επικοινωνίας με τους δημότες. Χρειαζόμαστε τον ενθουσιασμό, τις ιδέες και την εποικοδομητική κριτική τους.

Συλλογική προσπάθεια η Πολιτιστική Πρωτεύουσα

  • Η ανάδειξη της Λεμεσού ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030 είναι σημαντική. Πώς θα πείσετε τους δημότες να αγκαλιάσουν αυτή την πρωτοβουλία;

Ασφαλώς είναι μια προοπτική που μας ενδιαφέρει και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Φορείς της πόλεις, οργανωμένα σύνολα, ομάδες πολιτών και δημότες ήδη συνεισφέρουν σ’ αυτή τη συλλογική προσπάθεια. Η προσφορά της Λεμεσού στον πολιτισμό είναι αδιαμφισβήτητη. Η παράδοση της πόλης είναι εκεί, το ταπεραμέντο των Λεμεσιανών γνωστό. Είναι μια πόλη με παλμό, ζωντάνια και δημιουργικούς ανθρώπους. Είναι επόμενο να υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον.

  • Οι φοιτητικές εστίες και η Στέγη Πολιτισμού είναι έργα με μακροπρόθεσμα οφέλη. Πότε αναμένετε να ολοκληρωθούν και ποια είναι τα οφέλη τους για την πόλη;

Η Στέγη Πολιτισμού θέλουμε να αποτελεί έναν πολυχώρο έμπνευσης και δημιουργίας. Έναν χώρο για δράσεις, πρωτοβουλίες και νέες ιδέες. Περαιτέρω, στην πόλη μας φοιτούν σήμερα περισσότεροι από 4.000 φοιτητές. Είναι γνωστό το ευρύτερο πρόβλημα της στέγασης και των ενοικίων. Και τα δύο έργα είναι σημαντικά, τα έχει ανάγκη η Λεμεσός.

Κοινά αποδεκτός σχεδιασμός, συνεργασία και αλλαγή νοοτροπίας

  • Το κυκλοφοριακό παραμένει σοβαρό πρόβλημα, το οποίο αναδείξατε και προεκλογικά. Ποιες ενέργειες έγιναν μέχρι σήμερα σ’ αυτόν τον τομέα;

Για το κυκλοφοριακό πραγματοποιήσαμε ήδη τέσσερις συναντήσεις με τον υπουργό Μεταφορών, Αλέξη Βαφεάδη, ώστε να οριστεί χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των μεταξύ μας συντονιστικών επαφών και των συνεργειών που χρειάζονται με άλλα υπουργεία και Τμήματα προκειμένου να προωθηθούν συγκεκριμένα έργα όπως ο βόρειος παρακαμπτήριος, η σύνδεση του παραλιακού με τη Φραγκλίνου Ρούσβελτ, η ολοκλήρωση των υπολοίπων φάσεων της Αγίας Φυλάξεως, η διάνοιξη νέων εξόδων επί του υπεραστικού κ.ά. Στόχος μας είναι η κατάληξη σε έναν κοινά αποδεκτό σχεδιασμό και σε λύσεις που να αντέχουν στον χρόνο. Έχουν παρουσιαστεί στον Κεντρικό Φορέα Κυκλοφοριακών Μελετών κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της πόλης σύμφωνα με το ΣΒΑΚ. Αφορά κυρίως δρόμους διπλής κατεύθυνσης που θα μετατραπούν σε μονόδρομους ή και πεζοδρόμους για καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας περιλαμβανομένης της οδού Ανεξαρτησίας.

  • Ποιες άλλες σχετικές αποφάσεις έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με το κυκλοφοριακό;

Αποφασίσαμε ακόμη όπως διενεργηθούν μελέτες προώθησης και ωρίμανσης των εξής έργων:

• Πράσινες διαδρομές μήκους 20χλμ. για τη δημιουργία ασφαλούς δικτύου διέλευσης πεζών και ποδηλάτων που θα ενώνει τις συνοικίες της πόλης.

• Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις οδούς Γλάδστωνος, Ναυαρίνου, Λεοντίου, Δωδεκανήσου, Αγίας Φυλάξεως, Θεσσαλονίκης, Αγίας Ζώνης με την εισαγωγή μονοδρομήσεων και λωρίδων για χρήση από λεωφορεία και άλλα οχήματα

• Δημιουργία υπέργειων συνδέσεων πάνω από τον αυτοκινητόδρομο για χρήση από ποδηλάτες και πεζούς στην περιοχή Τσιρείου και Μέσα Γειτονιάς.

• Δημιουργία Δημοτικού Χώρου Στάθμευσης «Park and Ride» στο τεμάχιο του ΕΦΚΑΦ το οποίο είναι μισθωμένο στον Δήμο Λεμεσού. Προωθείται επιπλέον ο σχεδιασμός νέων χώρων «Park and Ride» στον παλιό σκυβαλότοπο Αγίας Φύλας και κοντά στο Καλογεροπούλειο στάδιο σε συνδυασμό με αθλητικές υποδομές.

Πάντοτε λέω ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ούτε το κυκλοφοριακό θα λυθεί με το πάτημα ενός κουμπιού. Θα το παλέψουμε, ωστόσο, ως δήμος, για να απαμβλύνουμε το πρόβλημα. Έχουμε θέσεις και προτάσεις, διεκδικούμε εμπεριστατωμένα και με σχέδιο. Δεν είναι όμως μόνο θέμα έργων και ρυθμίσεων. Θα πρέπει κάποια στιγμή να δούμε την κουλτούρα και τη νοοτροπία μας ευρύτερα. Να βάλουμε, δηλαδή, στη ζωή μας το ποδήλατο, τα μέσα μικροκινητικότητας και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

  • Ποια άλλα έργα προωθείτε και ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε ως προς την υλοποίησή τους;

Πέρα από τις πράσινες διαδρομές που έχω αναφέρει και τα γραμμικά πάρκα κατά μήκος των ρεμάτων, είναι το Μητροπολιτικό Πάρκο Λεμεσού και η ανάπλαση της Ακταίας Οδού. Θα μελετήσουμε σε βάθος και το ενδεχόμενο δημιουργίας τραμ και την εφαρμογή ενός πολυτροπικού συστήματος διακίνησης. Ασφαλώς και πρόκειται για ένα δύσκολο και μεγαλεπήβολο έργο, όμως θα το διερευνήσουμε. Πόλεις μικρότερες από τη Λεμεσό, διαθέτουν τραμ και σχετικές υποδομές. Ως προς τις προκλήσεις, θα ’λεγα τη γραφειοκρατία και τις πολύπλοκες διαδικασίες που πολλές φορές αποτελούν τροχοπέδη. Γενικότερα, χρειάζεται βούληση, ταχύτητα και ευελιξία.

  • Πώς θα διασφαλίσετε ότι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, όπως οι μονοδρομήσεις και οι πεζοδρομήσεις, δεν θα προκαλέσουν μεγαλύτερη κυκλοφοριακή συμφόρηση, ιδίως σε κεντρικούς δρόμους; Έχει εκτιμηθεί ο αντίκτυπος στους χρόνους μετακίνησης;

Όλες οι ρυθμίσεις είναι με βάση τις προδιαγραφές του Σχεδίου Βιώσιμης Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Με βάση αυτό προχωράμε. Το ΣΒΑΚ έχει αξιολογήσει τον αντίκτυπο αυτών των ρυθμίσεων. Θα πρέπει να δούμε στην πράξη και όπου χρειάζονται βελτιωτικές κινήσεις να τις κάνουμε.