Skip to main content

Οι Ευρωεκλογές στις 26 Μαϊου δίνουν μια καλή ευκαιρία να σκεφτούμε την ευρωπαϊκή μας πορεία, από το 2004 μέχρι σήμερα. Προσωπικά, εκτιμώ ότι ο απολογισμός της 15ετίας είναι θετικός. Μπήκαμε στην ΕΕ και αποκτήσαμε τις βασικές ιδιότητες του μέλους με την συμμετοχή μας στην κοινοτική ζωή: με έναν Επίτροπο, με έξι Ευρωβουλευτές, με συμμετοχή στα Συμβούλια Υπουργών, με συμμετοχή στην Επιτροπή των Περιφερειών που αφορά θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με συμμετοχή τεχνοκρατών στην προετοιμασία των αποφάσεων. Ταυτόχρονα, βλέπουμε την εφαρμογή κανονισμών που εχουν οδηγήσει στην ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, κεφαλαίων, αγαθών. Είναι πολύ σημαντικό για την Κύπρο ότι για πρωτη φορά στην ιστορία της συμμετέχει σε μια πολυεθνική οντότητα με ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά και, βεβαίως, συμμετέχει ως ισότιμο μέλος στη λήψη των αποφάσεων ανάμεσα στα άλλα κράτη-μέλη.

Οι «λεπτομέρειες» έχουν τη σημασία τους. Όλοι έχουμε παρατηρήσει να συμβαίνουν πολλά στην καθημερινότητά μας, όπως για παράδειγμα , να ταξιδεύουμε, βλέποντας τις ταμπέλες στο εσωτερικό των αεροδρομίων με την οδηγία «Ευρωπαίοι Πολίτες». Χρησιμοποιούμε το Ευρώ, το κοινό  ευρωπαϊκό νόμισμα στις συναλλαγές μας. Καταργούμε τις πλαστικές σακούλες. Λαμβάνουμε μέρος στις κοινές εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η πλειοψηφία των Κυπρίων αποτιμά με θετικό τρόπο τη συμμετοχή μας στην ΕΕ. Το Εαρινό Ευρωβαρόμετρο έδειξε πως «το 68% των Ευρωπαίων και το 60% των Κυπρίων θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ σε περίπτωση δημοψηφίσματος». Κάθε ανάλυση χρειάζεται να έχει σφαιρικότητα, να βλέπει το σύνολο και έτσι να επιτρέπει στον καθένα μας να εργάζεται πάνω σε καθορισμένους στόχους. Θεωρώ ότι, παρά την μεγαλη πρόοδο τις τελευταίες δεκαετίες, η ΕΕ χρειάζεται να βελτιώσει τις αδύνατες πλευρές της, να έρθει πιο κοντά στους πολίτες της και να γίνει πιο γρήγορη στις αποφάσεις της. Δίνω ιδιαίτερο βάρος στις πολιτικές αλλαγές που δίνουν στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς περισσότερη αμεσότητα και περισσότερη ταχύτητα στον τρόπο λήψης των αποφάσεων.

Ομάδες από πολίτες επισκέπτονται τις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία των Ευρωβουλευτών. Κρίνω ότι είναι χρήσιμο οι κύπριοι Ευρωβουλευτές να ανοίξουν τον κατάλογο για τις επισκέψεις και σε πολίτες που δεν ανήκουν στις διάφορες κομματικές γραμμές. Αυτό το άνοιγμα θα επιτρέψει και σε άλλους κύπριους πολίτες να έχουν την εμπειρία της άμεσης γνώσης του χώρου και των προσώπων στην πρωτεύουσα της ΕΕ.

Οι συζητήσεις μπροστά στις Ευρωεκλογές μάς δίνουν την ευκαιρία να θέσουμε στο δημόσιο διάλογο το ζήτημα της ενίσχυσης των εξουσιών του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς είναι το μόνο σώμα που εκλέγεται απ’ ευθείας από όλους τους πολιτες. Το ίδιο Ευρωβαρόμετρο μάς ενημερώνει ότι οι κύπριοι πολίτες σε ποσοστό 91% θέλουν το Ευρωκοινοβούλιο να αποκτήσει περισσότερες εξουσίες. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι η ΕΕ βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη, συνεπώς με τη συμμετοχή μας, συμβάλλουμε στις προσπάθειες για να έχουμε την περισσότερη αμεσότητα και την περισσότερη ταχύτητα στον τρόπο λειτουργίας της.

Από την προσωπική μου εμπειρία στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχω καταλήξει στο συμπερασμα ότι όποιος ετοιμαστεί σωστά και έχει καλά μελετημένες προτάσεις κερδίζει την Ευρωπαϊκή υποστήριξη, είτε αυτή αφορά τα κοινοτικά, είτε τα εθνικά, είτε τα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Το «κλειδί» βρίσκεται στη σωστή κατανόηση της κοινοτικής διαδικασίας, έτσι που η Κύπρος να έχει διαρκώς και περισσότερη πρόσβαση στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Η Λεμεσός υπήρξε τα τελευταία χρόνια ένα εξαιρετικό παράδειγμα για την έγκαιρη προετοιμασία, τη μελέτη προτάσεων και οργάνωση των σχεδιασμών που εξασφάλισαν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Σε κάθε περίπτωση έπαιξε ρόλο η ικανότητα να διαχειριστούμε σύγχρονα έργα με βιώσιμο χαρακτήρα και έμπρακτο κοινωνικό όφελος.

Η 15χρονη πορεία μας μέσα στην ΕΕ βεβαιώνει ότι η πλειοψηφία των κυπρίων εγκρίνει το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Η πλειοψηφία μάς ζητά να γίνουμε πιο ενεργά μέλη της για να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τα συμφέροντα της Κύπρου.