Skip to main content

Οι πόλεις είναι δημιούργημα του πολιτισμού μας.

Και ο πολιτισμός μέρος της σύγχρονης ταυτότητας της Λεμεσού.

Σήμερα καλούμαστε να προσδιορίσουμε ξανά και να σχεδιάσουμε την στρατηγική μας για τον πολιτισμό.

Για τον σχεδιασμό αυτό χρειαζόμαστε την ενεργό συμβολή των ιδίων των δημιουργών και των δημοτών μας.

Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης της Πρωτοβουλίας για την Λεμεσό έχω καταθέσει ορισμένες σκέψεις, τις οποίες κωδικοποιώ ως εξής:

Πρώτον,

Ο Πολιτισμός είναι δημόσιο αγαθό. Απευθύνεται σε όλους.

Είναι κοινωνικό δικαίωμα για το σύνολο του λαού.

Ο Πολιτισμός σημαίνει να υπερασπιζόμαστε αξίες και αρχές: Η ελευθερία της έκφρασης, της δημοκρατίας και της ανεκτικότητας. Χωρίς αυτές τις αξίες παύουμε να είμαστε Κοινότητα ανθρώπων, παύουμε να είμαστε πόλη. Θέλουμε να λειτουργούμε προς όφελος του κοινού καλού.

Δεύτερον,

Ο Πολιτισμός χρειάζεται σχεδιασμό γιατί μέσω αυτού συντελείται ανάπτυξη με όρους οικονομικούς και κοινωνικούς.

Οι δημιουργοί στις σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις, μαζί με τις υποδομές που τους στηρίζουν, είναι μοχλοί αστικής ανάπτυξης.

Ποιος είναι ο δικός μας πολιτιστικός σχεδιασμός (cultural planning);

Παρακολουθώ τα πολιτιστικά δρώμενα ως Αρχιτέκτονας και ενεργός πολίτης. Πιστεύω ότι πρέπει να διαμορφώσουμε ένα ενιαίο πλαίσιο για την καλύτερη διαχείριση και την αξιοποίηση των πολιτιστικών πόρων της πόλης μας.

Τρίτον,

Ο πολιτιστικός σχεδιασμός περιλαμβάνει και προβάλει το δομημένο αστικό περιβάλλον  και την ταυτότητα της πόλης. Βασική προτεραιότητα είναι η κοινωνική συνοχή, η συμμετοχή των πολιτών. Να αναβαθμίζει τις πολιτιστικές υποδομές με όρους προσβασιμότητας , οικολογίας και την πόλη για όλους. Να προωθεί την καινοτομία και την δημιουργικότητα.

Τέταρτον,

Ποιος είναι ο απώτερος στόχος;

Απαντώ, η «δημιουργική πόλη». Η πόλη που σχεδιάζει και προβλέπει τις ανάγκες, που αντιλαμβάνεται και προωθεί το ταλέντο των ανθρώπων της.

Δεν είναι τυχαίο! Οι πόλεις που επενδύουν στον πολιτισμό αναπτύσσονται και οικονομικά, παρουσιάζουν ψηλά ποσοστά απασχόλησης, αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα απέναντι σε άλλες. Έχω επισκεφθεί το Μπιλμπάο, την Βαρκελώνη και άλλες πόλεις που σήμερα ξεχωρίζουν.

Στην δημιουργική πόλη σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι επαγγελματίες από τον χώρο του πολιτισμού και της δημιουργικότητας.

Είναι καιρός να καθορίσουμε και εμείς τους όρους για μια δημιουργική οικονομία. Σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς μας:

Από την δική μου εμπειρία ξεχωρίζω την αρχιτεκτονική των κτιρίων, την πολεοδομία, την σύνδεση των ιστορικών και πολιτιστικών χώρων, την διαμόρφωση διαδρομών για αυτό που ονομάζω «πόλη των 15 λεπτών». Γνωρίζω ότι οι πολιτιστικοί και πνευματικοί τομείς μέσα από τους οποίους ξεχωρίζουν οι Λεμεσιανοί είναι πολλοί άλλοι: οι τέχνες, η μουσική, το σχέδιο, η μόδα, οι ταινίες, οι τέχνες του θεάματος, οι εκδόσεις, αλλά και σε νέους τομείς, το branding, η διαφήμιση , οι νέες τεχνολογίες, η έρευνα και η καινοτομία, οι σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές…

Ο συνδυασμός της πολιτιστικής και τεχνολογικής δημιουργικότητας με τις ιδιαιτερότητες της πόλης μας όπως η θάλασσα, το κέντρο, το παραλιακό μέτωπο, η κληρονομιά του βιομηχανικού παρελθόντος, μας δίνουν την δυνατότητα να αναπτυχθεί μια ισχυρή ταυτότητα και προοπτική για τη Λεμεσό.

Η Λεμεσός να γίνει εκκολαπτήριο δημιουργίας!

Να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που προσφέρει η ΕΕ.

Να διδαχθούμε από τις εμπειρίες άλλων ευρωπαϊκών πόλεων.

Να καταρτίσουμε συγκεκριμένο πλάνο,  να θέσουμε ψηλούς στόχους για τον πολιτισμό στη πόλη μας.

Να  επενδύσουμε στην πολιτιστική παραγωγή, στην δημιουργία υποδομών.

Σημειώνω την αξία της δημόσιας διαβούλευσης που δίνει τη δυνατότητα στους ίδιους τους δημιουργούς πολιτισμού να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Πιστεύω ότι μαζί να διαμορφώσουμε μια ισχυρή συνολική πρόταση για την Λεμεσό της δεκαετίας μέχρι το 2031