Skip to main content

«Επιμένω σε τρία πράγματα: καλή οργάνωση της δημοτικής μηχανής, πλάνο – τεχνοκρατική επάρκεια, αποφασιστικότητα»

Έχει αισίως συμπληρώσει τους πρώτους τρεις μήνες της θητείας του στη δημαρχία της Λεμεσού. Μετά από έναν δύσκολο προεκλογικό αγώνα, ο Γιάννης Αρμεύτης πλέον έχει να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα που βιώνει η συμπρωτεύουσα, αλλά να εφαρμόσει και το προεκλογικό του πρόγραμμα. Στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη μετά την εκλογή του, μιλά στον «Πολίτη» για τα ανοιχτά κεφάλαια της Λεμεσού, τις ενέργειες για τα ακινητοποιημένα οχήματα, τις περιβόητες λεωφορειολωρίδες ή λωρίδες υψηλής πληρότητας στη λεωφόρο Νίκου Παττίχη, αλλά και τον ανοιχτό πόλεμο με το ΤΕΠΑΚ.

Δημοτική μηχανή

Τρεις μήνες δήμαρχος, είναι αυτό που περιμένατε ή μήπως προεκλογικά είναι όλα πιο εύκολα;

Λόγω και της θητείας μου ως δημοτικός σύμβουλος για 10 χρόνια, γνώριζα από πρώτο χέρι ότι δεν υπάρχουν εύκολες, ούτε μαγικές λύσεις. Κάποια πράγματα προκύπτουν από τις αδυναμίες της δημοτικής μηχανής και άλλα από την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Γι’ αυτό επιμένω σε τρία πράγματα: καλή οργάνωση της δημοτικής μηχανής, πλάνο – τεχνοκρατική επάρκεια, αποφασιστικότητα. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει τις διαδικασίες κάλυψης 11 θέσεων του οργανογράμματος, ως μία πρώτη προσπάθεια ενίσχυσης της δημοτικής μηχανής. Πρέπει να κατανοήσουμε τις πραγματικές ανάγκες του δήμου μας και να τον στελεχώσουμε με τους κατάλληλους επαγγελματίες στις κατάλληλες θέσεις, για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και παραγωγικοί. Συμφωνήσαμε και με τις συντεχνίες ώστε να προχωρήσουμε σε μόνιμες προσλήψεις βάσει πραγματικών αναγκών.

Καθαριότητα

Σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης, η καθαριότητα κατατάσσεται στα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη. Πώς το αντιμετωπίζετε;

Χωρίσαμε την πόλη σε τομείς και υποτομείς ώστε να επιτηρούνται από κάποιον υπεύθυνο, για να εντοπίζουμε έγκαιρα όλα τα προβλήματα. Σε πάρκα, σε οικοδομές, προβληματικά πεζοδρόμια, οδοστρώματα, ογκώδη αντικείμενα, ακινητοποιημένα αυτοκίνητα. Υπάρχουν έξι τομείς και σε κάθε συνοικία υπάρχει ένας υπεύθυνος. Θέλουμε να έχουμε παρουσία μέσα στην πόλη, τόσο εγώ προσωπικά όσο και η δημοτική μας μηχανή. Θέλουμε να έχουμε κατ’ ιδίαν εμπειρία και γνώση τι συμβαίνει. Είναι διαφορετικό να είσαι με το αυτοκίνητο και διαφορετικό να περπατάς στην πόλη και να συζητάς με τους δημότες. Καταγράφουμε τα προβλήματα. Τρέχουμε και μία τρίμηνη εκστρατεία καθαριότητας. Ήδη πήγαμε σε 6-7 συνοικίες, τις πιο «προβληματικές» με τα μεγαλύτερα ζητήματα, για να έχουμε ιδίαν αντίληψη για το τι συμβαίνει.

Ο δήμος αυτό το διάστημα, μεταξύ άλλων, τρέχει και μία εκστρατεία για τα ακινητοποιημένα και εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα. Έχουμε αποτελέσματα;

Είναι ένα φαινόμενο διαχρονικό στην πόλη, που τα τελευταία χρόνια εξελίχθηκε σε πραγματική μάστιγα. Σε ολόκληρες γειτονιές, ειδικά εκεί όπου υπάρχουν και άλλες χρήσεις, όπως συνεργεία αυτοκινήτων, μηχανουργία και άλλα, μαζεύονται οχήματα. Είναι κάτι που έχουμε εντοπίσει και προεκλογικά και ήταν στις δεσμεύσεις μου ότι θα καθαρίσουμε τους δρόμους από αυτά τα οχήματα. Έχουν ήδη ειδοποιηθεί αρκετοί ιδιοκτήτες, έχουν γίνει δημοσιεύσεις για τα πρώτα 1.000 αυτοκίνητα και εδώ και δύο βδομάδες έχουμε φύγει από τους δρόμους τα πρώτα 50, στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας. Θα ανεβάσουμε ρυθμούς προχωρώντας, στόχος είναι να φύγουν όλα. Μιλάμε για πάνω από 1.000 οχήματα σε όλη την επικράτεια του δήμου. Αυτό σημαίνει σε εμβαδόν περίπου 12.000 τ.μ. δημόσιου χώρου. Για να αντιληφθεί και ο κόσμος, αυτό είναι περίπου όσο δύο φορές ο χώρος στάθμευσης Εναερίου! Έχουμε αντιδράσεις, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να καθαρίσουμε την πόλη μας.

Τρία μεγάλα προβλήματα

Τρεις μήνες στη δημαρχία, καταλήξατε ποιο είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα της πόλης;

Είναι τρία. Το πρώτο, πιστεύω, είναι η αποτελεσματικότητα της δημοτικής μηχανής. Το δεύτερο είναι η καθαριότητα της πόλης που συνδέεται άμεσα με το πρώτο. Προφανώς το τρίτο είναι το κυκλοφοριακό που χρειάζεται συνεργασία με την κυβέρνηση και άλλους φορείς, καθώς και πρωτοβουλίες από τον δήμο. Υπάρχουν κι άλλα, όπως η προσιτή στέγη, οι υποδομές, οι χώροι πρασίνου, τα πάρκα κ.λπ. Το στοίχημα είναι να ξαναγίνει η Λεμεσός μια πόλη προσιτή, μια πόλη για όλους, όπως λέγαμε και προεκλογικά.

Τα οικονομικά

Υπάρχουν κάποιοι ψίθυροι για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Λεμεσού, ότι δεν είναι και στα καλύτερά της…

Ο δήμος σήμερα εξυπηρετεί τα δάνειά του και καλύπτει τις υποχρεώσεις του. Μπορεί όμως να πάει πολύ καλύτερα σε αυτό το κομμάτι. Για παράδειγμα, τα ανείσπρακτα ενοίκια των τελευταίων 100 μηνών αγγίζουν τα €2 εκατ. Στην τελευταία συνεδρίαση του δήμου πήραμε μια απόφαση ότι θα σταλούν ειδοποιήσεις για εξόφληση. Οργανώσαμε και στελεχώσαμε δύο γραφεία, ένα που ασχολείται με την καλύτερη διαχείριση και παρακολούθηση των συμβολαίων του δήμου και το δεύτερο είναι ένα γραφείο είσπραξης ανείσπρακτων ενοικίων. Θέλουμε να περάσει το μήνυμα ότι ο δήμος έχει τη βούληση και την αποφασιστικότητα να ανακτήσει τα ενοίκια και να διορθώσει συμβόλαια, προς όλες τις κατευθύνσεις. Δεν μπορεί η δημοτική περιουσία να είναι έρμαιο του καθενός, δεν θα αφήσουμε τέτοιες περιπτώσεις να διογκώνονται μήνα με μήνα. Είναι ξεκάθαρο για μένα ότι τα εμπορικά ακίνητα δεν είναι πεδίο κοινωνικής πολιτικής. Τα συμβόλαια προκύπτουν μέσα από διαδικασίες προσφορών που οφείλουμε να κάνουμε σωστά.

Κυκλοφοριακό

Το ΣΒΑΚ τέλειωσε πριν πέντε χρόνια. Είπατε πολλές φορές ότι έγιναν ελάχιστα. Είναι όντως στο χέρι του δήμου να γίνουν ενέργειες για το κυκλοφοριακό;

Ο δήμος πρέπει να πιέσει προς κάθε κατεύθυνση. Να αναλάβει πρωτοβουλίες και να εφαρμόσει το ΣΒΑΚ. Έχουμε χωρίσει τη Λεμεσό σε τρεις ζώνες (το Κέντρο, από τη Γλάδστωνος μέχρι τον υπεραστικό και βορειότερα). Το ΣΒΑΚ λέει συγκεκριμένα πράγματα, όμως χρειάζεται ένα πλάνο εφαρμογής. Το ΣΒΑΚ λέει ότι για να διαχειριστείτε το κυκλοφοριακό, πρέπει να μειώσετε τη χρήση αυτοκινήτου. Αυτή τη στιγμή οι κινήσεις με το αυτοκίνητο είναι στο 92%, ο πληθυσμός αυξάνεται, οι δρόμοι είναι συγκεκριμένοι. Η ενίσχυση των μέσων μεταφοράς χρειάζεται μία ελκυστικότητα σε σύγκριση με το ιδιωτικό αυτοκίνητο, τόσο οικονομική όσο και προς τον χρόνο και την εμπειρία. Αν με το αυτοκίνητο θες 40 λεπτά και με το λεωφορείο 10, τότε θα πάρεις το λεωφορείο. Απ’ εκεί και πέρα, εμείς επιμένουμε στον Βόρειο Παρακαμπτήριο. Συγκεκριμένα, μέσα σε τρία χρόνια θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η σύνδεση της 1ης Απριλίου με την Ευαγόρα Λανίτη με γέφυρα πάνω από τη Γιάννου Κρανιδιώτη και τον ποταμό Γαρύλλη και να φτάσει μέσω της οδού Συνεργατισμού στον κάθετο άξονα του νοσοκομείου με το λιμάνι. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους αυτών των περιοχών να έχουν μία διέξοδο, χωρίς να πρέπει να κατέβουν στον υπεραστικό. Το πρόβλημα θα διογκωθεί λόγω της δημιουργίας ιδιωτικών σχολείων βόρεια του αυτοκινητόδρομου, ειδικά στις περιοχές Παλώδιας και Αγίου Αθανασίου. Δεν είναι λύση να μην αδειοδοτούνται νέα σχολεία, υπάρχουν πραγματικές ανάγκες που πρέπει να καλύπτονται.

Πρόσφατα έγινε μεγάλη συζήτηση μέχρι και στη Βουλή για τη Νίκου Παττίχη και τον παραλιακό. Τελικά τι έγινε;

Η πρόταση του Υπουργείου Μεταφορών για αλλαγή των όρων λειτουργίας της λεωφορειολωρίδας -την οποία περιμένουμε να δούμε- και μετατροπή της λωρίδας υψηλής πληρότητας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Με το να μην κάνεις τίποτα και να μην ξεκινάς από κάπου, δεν θα λυθεί το πρόβλημα. Εγώ λέω ότι αυτή η σταδιακή εφαρμογή μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Γι’ αυτό κάναμε μία μελέτη αξιολόγησης σε συνεργασία με το Frederick (που είναι τεχνικός σύμβουλος του δήμου από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο), προκειμένου να δούμε πώς συνεχίζουμε. Τα park and ride έχουν τη δική τους σημασία αν είναι σε σωστά στρατηγικά σημεία. Αν θέλουμε να «βγάλουμε» στο αυτοκίνητο έξω από το κέντρο της πόλης και να κάνουμε πεζοδρόμους ή να αποφεύγεται η χρήση του κέντρου ως «συντόμι» για να πας κάπου αλλού, ναι, τα park and ride περιφερειακά του κέντρου είναι επιθυμητά. Μπήκαμε σε μία λογική αξιοποίησης δημόσιων και ημιδημόσιων χώρων για αξιοποίηση, με συνεργασία υπουργείου, δήμου και αυτών των οργανισμών. Να γίνει συνδυασμός χρήσεως μέχρι ενός σημείου με αυτοκίνητο και από εκεί και πέρα με τα πόδια, με το ποδήλατο, με τα σκούτερ.

Ποιο είναι το πλάνο για να πρασινίσει η πόλη;

Θέλουμε όπου μπορούμε να ενισχύσουμε το πράσινο και μέσα στην πόλη αλλά και σε συγκεκριμένες περιοχές που προσφέρεται να φτιάξουμε νέους δημόσιους χώρους πρασίνου, βοηθώντας και στη δημιουργία μικροκλίματος μέσω της αύξησης της σκίασης. Στόχος μας είναι να θωρακίσουμε την πόλη από την κλιματική αλλαγή αυξάνοντας το πράσινο στον αστικό ιστό, αλλά και προχωρώντας τις διαδικασίες για το περιαστικό πάρκο, ενώνοντας τις βόρειες παρυφές της πόλης μας με το κέντρο και τις πράσινες διαδρομές.

Σε πρόσφατη συνάντηση που είχα με τον υπουργό συζητήσαμε διάφορα τέτοια θέματα. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι σύντομα, σε έναν μήνα, θα δώσει μία μελέτη με τρεις επιλογές για μετακίνηση του Καρνάγιου, κάτι που για μας είναι τεράστιας σημασίας για να προχωρήσουμε στην Ακταία Οδό. Στην Ακταία Οδό, ο μεγάλος μας στόχος είναι να γίνει ένας νέος μόλος, με μεγάλους πεζόδρομους που να συνδέει την πόλη και το κέντρο της με τις δυτικές συνοικίες και τον ευκαλυπτόνα βόρεια της αλυκής, στο διαμέρισμα του Τσερκέζ Τσιφτλίκ, ενώνοντας την πόλη και φτιάχνοντας νέες διαδρομές για πεζούς και ποδηλάτες.

Καλούμε το ΤΕΠΑΚ σε μια διαφανή και συμμετοχική διαδικασία

Κεφάλαιο ΤΕΠAK. Τελικά σήμερα υπάρχει κόντρα μεταξύ δήμου και ΤΕΠΑΚ;

Είμαι διαχρονικός υποστηρικτής του ΤΕΠΑΚ, της ανάπτυξής του, είτε στον Α’ είτε στον Β’ ή στον Γ’ πόλο. Θέλουμε να αναπτυχθεί το ΤΕΠΑΚ και το ΤΕΠΑΚ είναι που θα αποφασίσει τον τρόπο ανάπτυξής του. Εμείς επιδιώκουμε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ. Είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός μέσα στην πόλη και ακριβώς πάνω στον άξονα που συζητάμε για τη Νίκου Παττίχη. Πολλά μπορούν να γίνουν με συνέργειες, θετικό και εποικοδομητικό πνεύμα. Άρα, καμία κόντρα δεν υπάρχει από πλευράς του δήμου. Η πόλη μας αλλάζει ραγδαία και αν θέλουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις θα πρέπει να είμαστε ευέλικτοι, με διάθεση να επικαιροποιήσουμε και να αναπροσαρμόσουμε παλαιότερες αποφάσεις στη σύγχρονη πραγματικότητα. Καλούμε το ΤΕΠΑΚ σε μια δημιουργική, διαφανή και συμμετοχική διαδικασία για την οριστικοποίηση του σχεδίου χωροθέτησης του Β’ πόλου, προσφέροντας τη στήριξή μας για επιτάχυνση της υλοποίησης του έργου. Δεν επιχειρούμε να επιβάλουμε απόψεις. Μπορούμε, όπως έγινε και στο παρελθόν με την Ανεξαρτησίας, να αξιοποιήσουμε το ΕΤΕΚ, ή άλλον ανεξάρτητο φορέα, ώστε να βρούμε τις λύσεις που να ικανοποιούν όλους.

Μήπως η λύση είναι να διεκδικήσετε μαζί το σύνολο του Β’ πόλου;

Πρόθεσή μου είναι να είμαι υποστηρικτικός για το ΤΕΠΑΚ. Θα βοηθήσουμε όπως μπορούμε για διεκδίκηση από πλευράς του πανεπιστημίου ακινήτων στο κέντρο της πόλης. Πήραμε και την πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε δημοτικές φοιτητικές εστίες, θα δούμε ξανά και το θέμα του ΓΣΟ για να βοηθήσουμε πιο ουσιαστικά το ΤΕΠΑΚ. Είναι και οι Αποθήκες Παπαδάκη για τις οποίες μπορούμε να συνεργαστούμε. Επιδιώκουμε συνέργειες και συνεργασίες. Αν βγάλουμε το αυτοκίνητο έξω από το κέντρο της πόλης, πιστεύω θα είναι προς όφελος του ΤΕΠΑΚ γιατί θα υπάρξει καλύτερη συνδεσιμότητα μεταξύ των σχολών του. Επιπλέον, θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε και στο τεμάχιο Επαμεινώνδα. Ανεξάρτητα με τις εστίες που προχωρούμε, εκεί στο σημείο, σε 5.000τ.μ. να φτιάξουμε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για νέες εστίες που να καλύψουν ανάγκες του ΤΕΠΑΚ με εμπλοκή και των δύο, παραχωρώντας τη γη και ξεπερνώντας νομικά ζητήματα για την απαλλοτρίωση.

Συνέντευξη στον Γιάννη Πάζουρο, εφημερίδα “Πολίτης” 6.10.2024