Skip to main content

«Μέσα από το επάγγελμά μου, αυτό του αρχιτέκτονα, αλλά και λόγω της πρότερης εμπλοκής μου στα κοινά ως δημοτικός σύμβουλος για δέκα χρόνια, πιστεύω ότι διαθέτω τη γνώση αλλά και την εμπειρία που απαιτείται για να πάρουμε τη Λεμεσό εκεί που αξίζει και δικαιούται» δηλώνει σε συνέντευξή του στη «Κ» ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης. Προσθέτει ότι θέλει να αλλάξει τη Λεμεσό των δύο ταχυτήτων, διεκδικώντας αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής σε όλη την επικράτεια της πόλης, διαμέσου ποιοτικών δημόσιων χώρων, σημειώνοντας ότι στόχος είναι μια πόλη για όλους.

Συνέντευξη στην εφημερίδα Καθημερινή και την Οριάνα Παπαντωνίου

Γιατί διεκδικείτε τη δημαρχία Λεμεσού;

Είχα εξαγγείλει ανεξάρτητη υποψηφιότητα τον Ιούλιο του 2021, ωστόσο οι δημοτικές εκλογές αναβλήθηκαν λόγω της μεταρρύθμισης. Ο κοινός βηματισμός με αρκετούς φίλους και συμπολίτες, η ενθάρρυνση και η εμπιστοσύνη τους με ώθησαν να λάβω την απόφαση να διεκδικήσω τη δημαρχία Λεμεσού. Πριν τέσσερα περίπου χρόνια ιδρύσαμε την Πρωτοβουλία «Για τη Λεμεσό», μια ανεξάρτητη και δραστήρια ομάδα πολιτών που πλέον έχει να επιδείξει πλούσιο έργο σε τομείς όπως η βιώσιμη κινητικότητα, η κοινωνική συνοχή και η προσιτή στέγη, η ευημερία των ζώων, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός. Μέσα από το επάγγελμά μου, αυτό του αρχιτέκτονα, αλλά και λόγω της πρότερης εμπλοκής μου στα κοινά ως δημοτικός σύμβουλος για δέκα χρόνια, πιστεύω ότι διαθέτω τη γνώση αλλά και την εμπειρία που απαιτείται για να πάρουμε τη Λεμεσό εκεί που αξίζει και δικαιούται.

Πιστεύετε ότι η άνθηση που γνώρισε η πόλη τα τελευταία χρόνια συνέβαλε και στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολίτων ή αφορά μόνο τους δείκτες και τους λίγους;

Σε μια πόλη που ανθίζει η οικονομική δραστηριότητα είναι φυσιολογικό να προκύπτουν οφέλη, όπως οι θέσεις εργασίας αλλά και ευρύτερα (π.χ. φορολογικά έσοδα, προσέλκυση επενδύσεων, ξένων εταιρειών και τουριστών). Αυτό το γεγονός από μόνο του δεν καθιστά μια πόλη προσιτή και συμπεριληπτική, ούτε εγγυάται μια καλή ποιότητα ζωής. Είναι γνωστό ότι στη Λεμεσό υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη στέγαση, τα ψηλά ενοίκια και το κόστος ζωής. Γι’ αυτό και εμείς λέμε ότι θέλουμε να αλλάξουμε τη Λεμεσό των «δύο ταχυτήτων», διεκδικώντας αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής σε όλη την επικράτεια της πόλης, διαμέσου ποιοτικών δημόσιων χώρων. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε μια πιο ισορροπημένη ανάπτυξη για όλους, σε μια πόλη για όλους, πού είναι και το κεντρικό σλόγκαν της εκστρατείας μας.

Δηλώσατε ότι θα εργαστείτε για μία Λεμεσό περήφανη με πρωταγωνιστικό ρόλο, σε ποιον ακριβώς τομέα είναι στόχος σας να πρωταγωνιστεί;

Ναι, στόχος μας είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη με πρωταγωνιστικό ρόλο. Θέλουμε να επαναδραστηριοποιήσουμε το λεμεσιανό πνεύμα, εκείνη την ενέργεια που στο παρελθόν έσπρωξε τη Λεμεσό και την ανέδειξε ως την κορυφαία πόλη στην Κύπρο, σε βαθμό που να συγκρίνεται με άλλες μεγάλες παραλιακές πόλεις στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο και δικαίως να νιώθουμε περήφανοι. Στην παρούσα φάση, την ώρα που ο ιδιωτικός τομέας προχωρεί με γοργούς ρυθμούς, φαίνεται να υστερούμε στη δημιουργία υποδομών, στη διεκδίκηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και την υλοποίηση έργων που να προέρχονται από τον κυβερνητικό σχεδιασμό (π.χ. μη υλοποίηση ΣΒΑΚ). Το όραμά μας δεν επικεντρώνεται σε έναν συγκεκριμένο τομέα. Είναι απλό και  συγκεκριμένο. Θέλουμε μια πόλη χωρίς κυκλοφοριακή συμφόρηση, πεντακάθαρη και πράσινη. Δημιουργική και δραστήρια, με ισχυρή πολιτιστική ταυτότητα ξανά, με σύγχρονους χώρους άθλησης, μοντέρνες υποδομές και ζωντανό κέντρο. Μια πόλη με προσιτή στέγη, βιώσιμη και προσβάσιμη. Μακριά από ακραίες ανισότητες, με τους δημότες να συμβιώνουν αρμονικά απολαμβάνοντας τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες.

Πώς ένας δήμαρχος μπορεί να συμβάλει στη κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση όπως εξαγγέλλετε και στο πρόγραμμα σας;

Ένας δήμος ή καλύτερα ένας δήμαρχος, πρέπει -με την καλή έννοια πάντα- να γίνεται ο πονοκέφαλος της εκτελεστικής εξουσίας. Να διεκδικεί. Όχι με φωνασκίες και λαϊκισμούς, αλλά με πλάνο και μεθοδικότητα. Με πυγμή και αποφασιστικότητα. Με τεχνοκρατική επάρκεια και αποτελεσματικότητα. Όντως κάποια ζητήματα δεν άπτονται αποκλειστικά των αρμοδιοτήτων ενός δήμου. Όταν όμως υπάρχει όραμα, σχέδιο και βούληση, μπορεί ο δήμαρχος να έχει καταλυτική συμβολή στην επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων. Στο πρόγραμμά μας περιλαμβάνονται 15 περίπου συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος. Επιγραμματικά αναφέρω προτάσεις που προβλέπουν τη δημιουργία φορέα υλοποίησης του ΣΒΑΚ, τη προώθηση κατασκευής του βόρειου παρακαμπτήριου που θα ενώνει όλες τις περιοχές βορείως του αυτοκινητοδρόμου (οδός Ευαγόρα Λανίτη) και παρακαμπτήριου Αγίας Φύλας (οδός Ανδρέα Παπανδρέου), τη δημιουργία Park & Ride, τη δημιουργία σύντομων διαδρομών λεωφορείων και λεωφορειολωρίδων, μονοδρομήσεων και κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, τη δημιουργία τραμ, πράσινων διαδρομών που θα ενώνουν τις γειτονιές, για ποδηλάτες, πεζούς ΑμεΑ κ.α..

Και για το ψηλό κόστος ζωής που πνίγει τους δημότες ποιες λύσεις προτείνετε;

Το κόστος ζωής είναι συνδεδεμένο ασφαλώς με την αγορά, τη μεταβολή της προσφοράς και της ζήτησης, τον πληθωρισμό, τα ενοίκια, το κόστος ηλεκτρισμού και των καυσίμων κ.ά.. Ζητήματα που εκ των πραγμάτων είναι εκτός των αρμοδιοτήτων ενός δήμου. Στο πρόγραμμά μας όμως έχουμε προτάσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την προσιτή και κοινωνική κατοικία και τις δομές κοινωνικής πρόνοιας. Π.χ. για την προσιτή κατοικία, προτείνουμε την αξιοποίηση αδρανών τεμαχίων και κτιριακού αποθέματος στην περιοχή ΠΕΧ με κίνητρα και αντικίνητρα, την αποτελεσματική διαχείριση περίκλειστων τεμαχίων, την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας σε συνεργασία με τον ΚΟΑΓ, την προώθηση νέων εναλλακτικών μοντέλων κατοίκησης (New European Bauhaus), τον εκσυγχρονισμό του συστήματος αδειοδότησης για ταχύτερη έκδοση αδειών κ.ά.. 

Είναι τελικά η Λεμεσός πόλη φιλική για τους δημότες της;

Θωρώ ότι δεν είναι τόσο φιλική όσο θα έπρεπε να είναι. Ως πόλη συγκεντρώνει πολλά θετικά στοιχεία και συγκριτικά πλεονεκτήματα. Έχει ιστορία και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, παραλιακό μέτωπο, κουλτούρα διασκέδασης και πολιτιστικής δημιουργίας, υπέροχους ανθρώπους, ανοικτόκαρδους και περήφανους. Είναι πάντως αρκετά αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε να γίνει βιώσιμη, ανθρώπινη και προσβάσιμη για τους δημότες της.

Να υποθέσουμε πως δεν σας ενοχλούν οι πύργοι που ξεφυτρώνουν στη Λεμεσό, δεδομένης της ένθερμης στήριξής σας της ανοικοδόμησης ψηλών κτιρίων;

Ως ενεργός πολίτης, έχω εκφράσει επανειλημμένα θέσεις και απόψεις για τα ψηλά κτήρια. Για τη σημασία της χωροθέτησής τους στην πόλη, τον σχεδιασμό, τα αντισταθμιστικά μέτρα και τον αντίκτυπό τους στην κοινωνική συνοχή όταν δεν υπάρχει σωστός σχεδιασμός. Όπως έχω ξαναπεί, το πρόβλημα πιστεύω δεν είναι το ότι υπάρχουν ψηλά κτήρια, αλλά όταν η ανάπτυξή τους δεν αποτελεί κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την πόλη. Το ζητούμενο είναι η ισορροπημένη ανάπτυξη. Στην περίπτωση της Λεμεσού, η ανάπτυξη και ιδιαίτερα η ανάπτυξη ψηλών κτηρίων έχει προλάβει τον κεντρικό σχεδιασμό.  Στις περισσότερες πόλεις του κόσμου, τα ψηλά κτίρια είναι χωροθετημένα σε συγκεκριμένες περιοχές. Για αποφυγή πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων, χωροθετούνται σε περιοχές που εξυπηρετούνται από δίκτυα μέσων μαζικής μεταφοράς. Επίσης, οι αναπτύξεις ψηλών κτιρίων συσχετίζονται με τη δημιουργία αντισταθμισμάτων έργων, όπως μεγάλοι πλατειακοί χώροι και χώροι πρασίνου και άλλες υποδομές κοινής ωφέλειας. Είναι παραδεκτό ότι οι συμπαγείς πόλεις είναι πιο λειτουργικές από τις απλωμένες πόλεις με διάσπαρτη ανάπτυξη, όπως είναι οι κυπριακές. Επιστρέφοντας στο ερώτημά σας, να πω ότι δεν είμαι ούτε ένθερμος υποστηρικτής, ούτε εναντίον των ψηλών κτηρίων. Υποστηρίζω τον σωστό σχεδιασμό και την ολιστική προσέγγιση προς όφελος της πόλης και των κατοίκων της.

Ποια θεωρείτε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που θα έχετε να αντιμετωπίσετε αν εκλεγείτε στη δημαρχία της Λεμεσού;

Είναι κάποια ζητήματα που ξεχωρίζουν. Η επίλυση του κυκλοφοριακού, η προσιτή στέγη, τα θέματα καθαριότητας, οι υποδομές στις συνοικίες και την πόλη ευρύτερα (κατάσταση δρόμων και πεζοδρομίων), η έλλειψη χώρων πρασίνου και πολλά άλλα. Προκλήσεις υπάρχουν και σε επίπεδο λειτουργίας του Δήμου. Χρειαζόμαστε έναν δήμο που να εξυπηρετεί με ταχύτητα τους δημότες του, αποτελεσματικό και διεκδικητικό στην άντληση κονδυλίων και οικονομικά νοικοκυρεμένο. Θέλουμε έναν Δήμο αλληλεγγύης. Με προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, κοινωνικά ευαίσθητο και ανθρώπινο, που να αγκαλιάζει τους δημότες του και να έχει τις πόρτες του ανοικτές.

Ποιο είναι το συχνότερο παράπονο που ακούτε από τους συνδημότες σας;

Όπως ανέφερα το κυκλοφοριακό, η καθαριότητα, η στέγαση, η έλλειψη πρασίνου και ποιοτικών δημόσιων χώρων, όπως και το θέμα της ασφάλειας.

Τι είναι αυτό που σας διαφοροποιεί από τον ανθυποψήφιο σας Νίκο Νικολαΐδη;

Αυτό μπορείτε να το κρίνετε καλύτερα εσείς και οι δημότες της πόλης. Θα προτιμούσα να σταθώ στη δική μου υποψηφιότητα. Ο Γιάννης Αρμεύτης δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός. Είμαι τεχνοκράτης, ενεργός πολίτης, με όραμα και σχέδιο για την πόλη του. Ξέρω να διεκδικώ, μπορώ να φέρω αποτελέσματα και δε φοβάμαι να αναλάβω ευθύνες. Θα είμαι δήμαρχος για όλους ανεξαιρέτως και προπαντός έξω από το γραφείο μου, ορατός στον κόσμο της Λεμεσού, δίπλα στους δημότες και τις καθημερινές ανάγκες τους.

Πως απαντάτε στις κατηγορίες ότι χρησιμοποιείτε το μέσο ενημέρωσης του οποίου είστε ιδιοκτήτης για να χτυπάτε τον νυν δήμαρχο και ανθυποψήφιο σας;

Για το συγκεκριμένο θέμα, απάντησε η συντακτική ομάδα του ίδιου του μέσου. Απ’ εκεί και πέρα ουδέποτε έκρυψα τη σχέση μου με το Limassol Today, άλλωστε περιλαμβάνεται και στο βιογραφικό μου στην επίσημη ιστοσελίδα μου. Η σπασμωδική αντίδραση του νυν Δημάρχου προέκυψε από ένα ρεπορτάζ για τα θέματα καθαριότητας στον δήμο μας, μια πραγματικότητα και ένα ζήτημα που βιώνει καθημερινά ο κάθε Λεμεσιανός και η κάθε Λεμεσιανή που ζει ή διακινείται στην πόλη μας. Ένα ρεπορτάζ που σχετίζεται με πικρές πραγματικότητες της πόλης δεν σημαίνει ότι εργαλειοποιείται στο πλαίσιο μιας εκστρατείας, ιδιαίτερα όταν παραθέτει αλήθειες.

Η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης πιστεύετε ότι θα βοηθήσει οι δήμοι να γίνουν πιο ευέλικτοι και προσιτοί προς τους δημότες ;

Πιστεύω ότι η μεταρρύθμιση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα βοηθήσει εάν εφαρμοστεί σωστά και χωρίς εκπτώσεις.

Μία ανεξάρτητη υποψηφιότητα που έχει όμως την στήριξη ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ. Ποιο κόμμα βρίσκεται πιο κοντά στις δικές σας πολιτικές πεποιθήσεις;

Αποδεδειγμένα η προσπάθεια μας γεννήθηκε μέσα από την κοινωνία των πολιτών. Το 2021 είχα εξαγγείλει ανεξάρτητη υποψηφιότητα χωρίς την υποστήριξη οποιουδήποτε κόμματος. Ως Πρωτοβουλία, για τρία χρόνια δράσαμε ανεξάρτητα και όχι κάτω από τις οδηγίες του οποιουδήποτε. Ευχαριστώ θερμά τα πολιτικά κόμματα. Το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ το VOLT και μαζί τις ηγεσίες και τα τοπικά στελέχη τους, για την ψήφο εμπιστοσύνης.  Η στήριξή τους επιβεβαιώνει ότι η προσπάθειά μας, μέρα με τη μέρα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική. Ευχαριστώ τα μέλη της Πρωτοβουλίας «Για τη Λεμεσό» για τον ενθουσιασμό και την ενθάρρυνση, αλλά και τους φίλους-συμπολίτες μας από διάφορους τομείς, που δημόσια στήριξαν την υποψηφιότητά μου. Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Απ’ εκεί και πέρα, ο ιδεολογικοπολιτικός μου χώρος, είναι αυτός του Κέντρου. Το Δημοκρατικό Κόμμα υπήρξε ο χώρος στον οποίο μεγάλωσα και ανδρώθηκα πολιτικά. Κατά καιρούς υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες εξέφρασα διαφωνίες και επιφυλάξεις, ωστόσο πολιτικά το Κέντρο είναι ο χώρος μου. Δεν είμαι ενεργό μέλος του κόμματος, εντούτοις είμαι κοντά.

Έχετε δώσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε περίπτωση εκλογής σας στο κόμματα που σας στηρίζουν;

Στόχος μας είναι μια καλή και παραγωγική συνεργασία προς όφελος της πόλης και των δημοτών της. Σε καμία περίπτωση όμως δεν έγιναν οποιεσδήποτε παρασκηνιακές συναλλαγές. Μοναδική μας δέσμευση είναι το προεκλογικό μας πρόγραμμα.