Skip to main content

«Διεκδικούμε μια πόλη για όλους, με ισορροπημένη ανάπτυξη σε όλη την επικράτεια της πόλης» αναφέρει ο Γιάννης Αρμεύτης. Σε συνέντευξη του στη Cyprus Times, ο υποψήφιος για τη Δημαρχία της Λεμεσού επισημαίνει ότι η ισορροπημένη ανάπτυξη της πόλης διασφαλίζεται με όραμα, σαφή προσανατολισμό, σχέδιο και τεχνοκρατική επάρκεια. Τοποθετείται για το κυκλοφοριακό πρόβλημα και τους πύργους στην πόλη και εξηγεί γιατί επιθυμεί το debate με τους συνυποψήφιους του να γίνει σε κατοπινό στάδιο. Και απαντά γιατί οι δημότες της Λεμεσού να τον επιλέξουν ως τον επόμενο Δήμαρχο της πόλης τους.

Της Μύριας Αβρααμίδου

Κύριε Αρμεύτη, γιατί διεκδικείτε τη Δημαρχία της Λεμεσού;

Πάντοτε πίστευα ότι ζούμε σε μια πόλη με μεγάλες δυνατότητες, που αποτελείται από δημιουργικούς, ανοικτόκαρδους και περήφανους ανθρώπους. Σε μια πόλη με ιδιαίτερο ταμπεραμέντο, προοπτική και δυναμική σε όλα τα επίπεδα. Διεκδικώ τη Δημαρχία της Λεμεσού διότι πραγματικά πιστεύω ότι μπορούμε καλύτερα και αξίζουμε πολύ περισσότερα. Ο πήχης πρέπει να μπει εκεί που πραγματικά δικαιούμαστε ως Λεμεσιανοί. Η συμμετοχή σε πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών, ο κοινός βηματισμός με αρκετούς συμπολίτες τα τελευταία χρόνια, καθώς και η ενθάρρυνσή τους με ώθησαν να λάβω την απόφαση. Την ίδια ώρα, πιστεύω πως η επαγγελματική μου πορεία ως αρχιτέκτονας, καθώς επίσης η θητεία μου για δέκα χρόνια ως δημοτικός σύμβουλος, με θωρακίζουν με τη γνώση και την εμπειρία που απαιτείται για να πάρουμε τη Λεμεσό εκεί που αξίζει και δικαιούται.

Ποιο είναι το νόημα του συνθήματος της προεκλογικής σας εκστρατείας «Μια πόλη για όλους»; Εκτιμάτε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει σήμερα στη Λεμεσό;

Η σημερινή Λεμεσός, δυστυχώς, δεν είναι μια πόλη για όλους. Η ανάπτυξη που γνώρισε η Λεμεσός τα τελευταία χρόνια έφερε μεν οφέλη (π.χ. θέσεις εργασίας, προσέλκυση τουρισμού και επενδύσεων), όμως είναι συγκλίνουσα άποψη ότι δεν είναι ισορροπημένη. Είναι γνωστό ότι στη Λεμεσό υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη στέγαση, τα ψηλά ενοίκια και το κόστος διαβίωσης. Η Λεμεσός είναι σήμερα μια πόλη με ανισότητες. Μια πόλη δύο ταχυτήτων, κάτι που εμείς θέλουμε να αλλάξουμε. Γι’ αυτό διεκδικούμε «μια πόλη για όλους». Μια πόλη με προσιτή στέγη, προσβάσιμη, περιβαλλοντικά βιώσιμη και μακριά από ακραίες ανισότητες. Μια πόλη στην οποία όλοι οι δημότες της θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και θα έχουν ίσες ευκαιρίες.

Μιλάτε για μια Λεμεσό «δύο ταχυτήτων». Υπάρχει διάκριση θεωρείτε δηλαδή στην ποιότητα ζωής των δημοτών; Με βάση την περιοχή διαμονής τους για παράδειγμα;

Όπως είπα και προηγουμένως, είναι κοινή διαπίστωση ότι δεν απολαμβάνουν όλοι οι κάτοικοι της πόλης την ίδια ποιότητα ζωής. Αυτό είναι δεδομένο. Το διαπιστώνει κανείς και με γυμνό μάτι, κάνοντας απλά μία βόλτα σε διάφορες συνοικίες, αλλά και στο κέντρο. Όσο περνά ο καιρός βλέπουμε για παράδειγμα, να εντείνονται σε συγκεκριμένες περιοχές φαινόμενα εγκατάλειψης, με κτίρια να μετατρέπονται σε εστίες μόλυνσης και σκουπιδιών ή επικίνδυνες οικοδομές να αποτελούν πολλές φορές «καταφύγιο» για άστεγους συμπολίτες μας. Είδαμε πολίτες να εκτοπίζονται από τον πυρήνα της πόλης, νεαρά ζευγάρια και οικογένειες να αναζητούν εναγωνίως στέγη ολοένα και πιο μακριά, την ώρα που στο κέντρο υπάρχει κτηριακό απόθεμα και αναξιοποίητη γη. Για εμάς είναι αυτονόητο πως δεν μπορούν να υπάρχουν δημότες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Για εμάς, όλοι οι πολίτες μετρούν το ίδιο, ανεξάρτητα από πού προέρχονται, πού διαμένουν ή με τι ασχολούνται. Για αυτό διεκδικούμε αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής σε όλη την επικράτειά της πόλης. Για όλους.

Πως μπορεί να διασφαλιστεί η ισορροπημένη ανάπτυξη της Λεμεσού;

Με σαφή προσανατολισμό, σχέδιο και τεχνοκρατική επάρκεια. Χρειάζεται μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση, αλλά και έργα που να καθιστούν τη διαβίωση στην πόλη προσιτή και φιλική. Η αγορά κινείται με τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κινηθούμε με κεντρικούς άξονες τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη. Στο πρόγραμμά μας έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, τη γαλάζια οικονομία, τον τουρισμό και την έρευνα. Παράλληλα, προτάσεις για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την προσιτή και κοινωνική κατοικία. Ταυτόχρονα, έχουμε ανάγκη έναν Δήμο που να αγκαλιάζει τους δημότες του και να αποτελεί στήριγμα για τις ευάλωτες ομάδες. Χρειάζεται στενή συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και τα κυβερνητικά τμήματα, προπαντός να είμαστε αποφασιστικοί και διεκδικητικοί.

Από τις μέχρι σήμερα επαφές σας με τους δημότες της Λεμεσού, ποιο θεωρείτε ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν;

Είναι μια σειρά από ζητήματα που θα έλεγα πως αναδεικνύονται σχεδόν καθολικά και που επηρεάζουν οριζόντια τους πολίτες. Το κυκλοφοριακό, η έλλειψη προσιτής στέγης, τα θέματα καθαριότητας, η απουσία χώρων πρασίνου, οι υποδομές στις συνοικίες αλλά και ευρύτερα, η κατάσταση δρόμων και πεζοδρομίων γενικότερα στην πόλη, καθώς επίσης, και το θέμα της ασφάλειας είναι μερικά από αυτά που ξεχωρίζουν.

Η Λεμεσός όμως έχει θέσει ψηλά τον πήχη, δε συμφωνείτε;

Οι δημότες πάντοτε έβαζαν ψηλά τον πήχη. Οι Λεμεσιανοί είναι πολύ περήφανοι για την καταγωγή τους. Είναι την ίδια ώρα απαιτητικοί από την εκάστοτε Δημοτική αρχή. Περισσότερη σημασία έχει αν περνάμε πάνω ή κάτω από τον πήχη. Ο πήχης πρέπει να ξαναμπεί εκεί που προστάζει η κουλτούρα και ιστορία της πόλης, όμως περισσότερη σημασία έχει στην πράξη να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να θέσουμε τέρμα στη στασιμότητα. Θέλουμε να ξαναφέρουμε στην πόλη μας εκείνη την ενέργεια που την ανέδειξε ως την κορυφαία πόλη της Κύπρου, φτάνοντάς την σε τέτοια επίπεδα που δεν είχε τίποτα απολύτως να ζηλέψει από άλλες παραλιακές μεγαλουπόλεις της Ευρώπης. Θέλουμε τη Λεμεσό να πρωταγωνιστεί. Να είναι πράσινη και καθαρή, χωρίς κυκλοφοριακή συμφόρηση. Δημιουργική, με ισχυρή πολιτιστική ταυτότητα, σύγχρονους χώρους άθλησης, μοντέρνες υποδομές και ζωντανό κέντρο. Μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη που να πρωτοπορεί.

Έχοντας δει το πρόγραμμα σας, το οποίο αντιλαμβανόμαστε θα παρουσιαστεί εκτενώς το επόμενο διάστημα, διαπιστώνουμε ότι έχετε θέσει ψηλά το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Πως θα μπορούσε να αμβλυνθεί αυτό το πρόβλημα;

Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι για εμάς κορυφαία προτεραιότητα. Δεν είναι εύκολο εγχείρημα, έχουμε ωστόσο συγκεκριμένες προτάσεις και είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε. Οι προτάσεις μας θα παρουσιαστούν λεπτομερώς τις επόμενες μέρες, ωστόσο επιγραμματικά να αναφέρω τη δημιουργία φορέα υλοποίησης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), το οποίο από το 2019 που εκπονήθηκε δυστυχώς, ελάχιστα έργα έχουν υλοποιηθεί. Άλλες προτάσεις αφορούν την προώθηση της κατασκευής του βόρειου παρακαμπτήριου σε τρεις φάσεις, τον ανασχεδιασμό και ανακατασκευή συγκεκριμένων οδών, την εφαρμογή της υπηρεσίας Park & ride σε κομβικά σημεία της πόλης, τη δημιουργία σύντομων διαδρομών λεωφορείων, μονοδρομήσεις, μελέτη δημιουργίας τραμ και πράσινων λεωφόρων κ.α.. Γενικότερα, θέλουμε μια πόλη με καλύτερη συνδεσιμότητα, εναλλακτικούς τρόπους διακίνησης και πρωτοποριακά δίκτυα, με πράσινες διαδρομές που θα ενώνουν τις γειτονιές, όχι μόνο για τους οδηγούς, αλλά και για ποδηλάτες, πεζούς και ΑμεΑ.

Οι επερχόμενες εκλογές αποτελούν ένα πολύ σημαντικό ορόσημο λόγω και της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την οποία γίνεται πολύς λόγος ειδικά το τελευταίο διάστημα. Πόσο έτοιμοι είμαστε πιστεύετε για αυτή τη μεταρρύθμιση;

Θεωρώ πως πρόκειται για μια διαδικασία εξελικτική. Οι αλλαγές δεν πρέπει να μας φοβίζουν. Αναπόφευκτα θα προκύψουν προβλήματα, αυτό ισχύει σε κάθε αλλαγή, πόσο μάλλον τέτοιας έκτασης. Το σημαντικό είναι να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα. Πιστεύω πως η μεταρρύθμιση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και εάν εφαρμοστεί σωστά, με άμεσες παρεμβάσεις όταν προκύπτουν προβλήματα, θα ωφελήσει τους πολίτες. Από εκεί και πέρα, η καλή και παραγωγική συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων είναι απαραίτητη για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.

Κύριε Αρμεύτη είστε αρχιτέκτονας και αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό προφανώς επηρεάζει και την οπτική σας. Τα τελευταία χρόνια τίθεται συχνά το ζήτημα της ανάπτυξης και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι των ψηλών κτιρίων στην πόλη. Πως τοποθετείστε απέναντι στις αντιδράσεις που υπάρχουν;

Είναι δικαιολογημένες οι αντιδράσεις, διότι στη Λεμεσό η ανάπτυξη των ψηλών κτηρίων προηγήθηκε του κεντρικού σχεδιασμού. Και όταν δεν υπάρχει σωστός σχεδιασμός, υπάρχουν επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή. Επί της ουσίας, το πρόβλημα πιστεύω δεν δημιουργείται από τα ψηλά κτήρια αυτά καθαυτά. Το ζήτημα δημιουργείται όταν η ανάπτυξή τους δεν εμπίπτει στο πλαίσιο ενός ολιστικού σχεδιασμού. Έχω αναφερθεί πάρα πολλές φορές δημόσια στη σημασία της χωροθέτησης των ψηλών κτιρίων. Στις πλείστες πόλεις του εξωτερικού δεν συναντάς ψηλά κτίρια διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια τους. Αντιθέτως, βρίσκονται χωροθετημένα σε συγκεκριμένες περιοχές για συγκεκριμένους λόγους. Καταρχάς είναι πιο λειτουργικό. Αποφεύγεται η κυκλοφοριακή συμφόρηση, εφόσον διασφαλίζεται η συνδεσιμότητα και η παρουσία μέσων μαζικής μεταφοράς εκεί όπου χωροθετούνται. Εισάγοντας παράλληλα, αντισταθμιστικά έργα, όπως υποδομές κοινής ωφελείας, πλατείες και χώρους πρασίνου που βελτιώνουν την ευρύτερη περιοχή γύρω από αυτά. Επαναλαμβάνω πως το κλειδί είναι η ισορροπημένη ανάπτυξη. Ειδικότερα, για χώρες όπως η Κύπρος, όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ζει και εργάζεται εντός των αστικών περιοχών, ο σχεδιασμός είναι καθοριστικής σημασίας.

Διεκδικείτε τη Δημαρχία της Λεμεσού ως ανεξάρτητος υποψήφιος, έχετε όμως τη στήριξη κομμάτων. Ήταν προϋπόθεση για εσάς; Σίγουρα δύσκολα μπορεί κάποιος να διεκδικήσει με αξιώσεις τη δημαρχία χωρίς τη στήριξη κομμάτων.

Όταν το 2021 είχα εξαγγείλει την ανεξάρτητη υποψηφιότητά μου ήταν και πάλι χωρίς την υποστήριξη οποιουδήποτε κόμματος. Η πρόταση που παρουσιάζουμε σήμερα και απευθύνεται σε όλους τους Λεμεσιανούς και τις Λεμεσιανές, ανεξαρτήτως πολιτικής και κομματικής προέλευσης, γεννήθηκε μέσα από την κοινωνία των πολιτών και τις δράσεις της Πρωτοβουλίας «Για τη Λεμεσό» τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η στήριξη των κομμάτων ήρθε να ενισχύσει και να επισφραγίσει τη μεγάλη δυναμική της προσπάθειάς μας. Σέβομαι απόλυτα τα κόμματα, τον τρόπο λειτουργίας και τις διαδικασίες τους, τα στελέχη και το ανθρώπινο δυναμικό τους. Μαζί, αλλά και με τους πολίτες συμμέτοχους, θα εργαστούμε για την αλλαγή. Με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω το ΔΗΚΟ, το ΑΚΕΛ, την ΕΔΕΚ το VOLT και μαζί τις ηγεσίες και τα τοπικά στελέχη τους, για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Προσφάτως απαντήσατε θετικά στη διεξαγωγή debate, αν και χρονικά το τοποθετείτε μεταγενέστερα. Πιστεύετε θα ήταν βοηθητικά στο να αποκομίσει ο δημότης της Λεμεσού πιο ξεκάθαρη άποψη;

Είμαι υπέρ της διεξαγωγής ενός debate στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας. Θεωρώ ωστόσο ότι είναι πολύ πρόωρο, δεδομένης της χρονικής απόστασης που μας χωρίζει από τις εκλογές. Η τεχνολογία σήμερα μας προσφέρει τη δυνατότητα να διαβάσουμε, να ακούσουμε και να μελετήσουμε τις προτάσεις κάθε υποψηφίου. Αυτή την περίοδο η προσπάθειά μας επικεντρώνεται στην παρουσίαση του οράματος και τους σχέδιού μας για της Λεμεσό. Θέλουμε να επικεντρωθούμε στην ουσία, που αφορά την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν τα τελευταία 7 ½ χρόνια και όχι να εμπλακούμε σε μια διαδικασία αντιπαράθεσης και δημιουργίας εντυπώσεων, η οποία συνήθως κουράζει και την κοινή γνώμη. Με χαρά θα συμμετάσχουμε σε debate όταν θα πλησιάσει και η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Με λίγα λόγια, γιατί οι δημότες της Λεμεσού να επιλέξουν τον Γιάννη Αρμεύτη;

Γιατί έχω όραμα και σχέδιο για τη Λεμεσό. Ένα σχέδιο που διαμορφώσαμε μαζί με νέους επιστήμονες, εμπειρογνώμονες, επαγγελματίες και ενεργούς πολίτες τα τελευταία χρόνια. Ένα σχέδιο που εδράζεται στις αρχές της χρηστής διοίκησης, με συγκεκριμένες προτάσεις για τα πραγματικά προβλήματα της πόλης. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Είμαι τεχνοκράτης και ενεργός πολίτης που γνωρίζει από πρώτο χέρι τις δυσκολίες της πόλης του, που ξέρει να διεκδικεί και μπορεί να φέρει αποτέλεσμα.

Cyprus Times, 25.02.2024